Καταδικαστέα από κάθε άποψη η κίνηση Ερντογάν. Ανόητες, όμως, και οι απόψεις που ακούγονται στο εσωτερικό της Ελλάδας και που κάνουν λόγο για «την μπούρδα του διεθνούς δικαίου», τη μετατροπή του Μουσείου Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη σε Μουσείο Μνήμης Γενοκτονίας του Ελληνισμού και τους «εχθρούς Τούρκους» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με το «σπαθί στο χέρι».  Επισημαίνω:

1Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής (Ελλάδας – Τουρκίας) και Τουρκίας διαστρεβλώνονται υπό το πρίσμα πολιτικών μιντιακών σκοπιμοτήτων.

2Η Τουρκία προβάλλεται και συζητείται μόνο στο πλαίσιο των ζητημάτων ασφαλείας που μας απασχολούν.

3Η πραγματικότητα αυτή δημιουργεί την αντίληψη του «ιστορικού» και «ενιαίου εχθρού». Η αλήθεια όμως είναι ότι ο «εχθρός» δεν είναι μόνο οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί. Αποτελείται από άτομα και οργανώσεις με διαφορετικές λογικές και κουλτούρες, με επιτεύγματα και κοινά προβλήματα. Στην Τουρκία δεν είναι όλοι οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί με κακές διαθέσεις.

4Που σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι και πολιτικοί της Ελλάδας θα πρέπει να μάθουν να ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο σε καθένα από τα διαφορετικά  «είδη» των Τούρκων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μια ικανοποιητική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

5Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να δοθεί στον «εχθρό» ένα ανθρώπινο πρόσωπο, να δημιουργηθεί μια «θετική περιέργεια» και γνώμη για την κουλτούρα και ταυτότητα του γείτονα. Απαραίτητη είναι και η μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για τι είδους ιδέες υπάρχουν για την επίλυση των διαφορών. Ποιοι (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, κοινωνικά κινήματα/ΜΚΟ) εργάζονται για την προσέγγιση και την επίλυση των διαφορών, ποιες είναι οι θέσεις τους και πώς μπορούν να στηριχτούν; Το ζητούμενο είναι μια πιο ισορροπημένη παρουσίαση της πραγματικής κατάστασης του «Αλλου» και όχι η επιλεκτική εστίαση και μεγέθυνση των δηλώσεων και ενεργειών του «Αλλου».

6 Η αποδοχή και υιοθέτηση των παραπάνω όχι μόνο θα λειτουργήσουν θετικά στην κατανόηση και αντίληψη που έχουμε για την κοινωνία της Τουρκίας, αλλά θα καταπολεμήσουν και τη δημιουργία απλοϊκών σχημάτων αντίληψης και ερμηνείας σύνθετων ζητημάτων με σημαντικές επιπτώσεις.

7ΥΓ. (Γιατί πέρα από καθηγητής είμαι και ΑΕΚτζής.) Ελπίζω οι μεγαλομέτοχοι της ΑΕΚ, όσο και οι πολιτικοί και ιερείς που στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας, να μην εκμεταλλευτούν την ιστορία και τον συμβολισμό της Αγ. Σοφίας για να κερδοσκοπήσουν οικονομικά και πολιτικά, ενισχύοντας τις εθνικιστικές και πολιτικές τους φανφάρες και δημόσιες σχέσεις.

Ο Χρήστος A. Φραγκονικολόπουλος είναι αν. καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο