Συμβαίνει στην Αγγλία. Και επιβεβαιώνει πως αν θες μπορείς να αποτύχεις και με… στιλ. Στο -23 είναι η Μάντσεστερ Σίτι από τη Λίβερπουλ. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την ομάδα του Πεπ να είναι ένα διαρκές κίνητρο για να καθίσεις μπροστά από τη τηλεόραση. Προχθές φιλοδώρησε και τη Νιουκάστλ με 5 γκολ όπως έκανε πριν από δύο εβδομάδες και με την Μπέρνλι. Ενδιάμεσα και αφού πρωτίστως χειροκρότησε ιπποτικά τη νέα πρωταθλήτρια Λίβερπουλ της έβαλε και εκείνης τέσσερα γκολ σε έναν απίθανο μονόλογο. Συνολικά έχει σκοράρει 21 φορές από την επιστροφή της στη δράση και πέρα: 21 γκολ σε 7 ματς σημαίνει τρία γκολ ανά παιχνίδι. Με τον Μαχρέζ να γίνεται ο πέμπτος διαφορετικός ποδοσφαιριστής της που φέτος έχει διψήφιο αριθμό γκολ.  

Υπάρχει φυσικά ένα μεγάλο κίνητρο για τους «Πολίτες». Το Τσάμπιονς Λιγκ, εκεί όπου ήδη έχουν νικήσει εκτός έδρας τη Ρεάλ Μαδρίτης (2-1) και έχουν κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους προημιτελικούς.

Δεδομένα αυτό παίζει τον ρόλο του, για το κέφι των ποδοσφαιριστών του Γκουαρντιόλα. Ο λογαριασμός του Αυγούστου. Δεν είναι όμως το μοναδικό στοιχείο, που κάνει τη Σίτι σε κάθε ματς να δίνει την εντύπωση πως καλπάζει. Είναι η νοοτροπία, το επίπεδο των ποδοσφαιριστών της. Η δουλειά που έχει προηγηθεί. Οι βάσεις μιας υποδειγματικής ομάδας που ξέρει εδώ και μήνες πως χάνει την πρωτοκαθεδρία στην Αγγλία, αλλά που δεν σκέφτηκε ποτέ να βάλει το ποδόσφαιρο στην άκρη.

Παραθέτει κανείς το παράδειγμα του ΠΑΟΚ αυτές τις ημέρες στα μέρη μας και αντιλαμβάνεται τη χαοτική διαφορά. Ενα σύνολο που ξεκίνησε από το -14 στα playoffs και έφτασε ήδη στο -24 από την κορυφή. Μια ομάδα που δεν πείθει κανέναν. Οχι μόνο για τις επιδόσεις της στον αγωνιστικό χώρο, αλλά για το mentality που θα έπρεπε να διαθέτει έπειτα από την περσινή κατάκτηση του νταμπλ. Αυτό που έγινε πέρσι στη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θέλησαν να το παρουσιάσουν ως την αφετηρία μιας νέας εποχής στο ποδόσφαιρο. Φέτος αποδεικνύεται περίτρανα πως ήταν απλά μια παρένθεση. Και αν συνυπολογίσει κανείς όλους τους άλλους μπελάδες (FFP, αποζημίωση προπονητή, αντιδράσεις του κόσμου κ.λπ.) που καλούνται να διαχειριστούν στην Τούμπα, καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα πως αυτό το -24 είναι η αποτύπωση μιας πραγματικότητας. Από εκείνες που δύσκολα αλλάζουν…