Φταίει μονάχα ο Κίκε Σετιέν για το αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάζει η Μπαρτσελόνα στην επιστροφή της στις αγωνιστικές υποχρεώσεις; Aν ρίξει μια ματιά κάποιος στον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές της, θα είναι άδικος αν τα ρίξει όλα στον ισπανό προπονητή. Κάνει λάθη ο Σετιέν. Σύμφωνοι. Για παράδειγμα, έχει μετατρέψει τον Βιδάλ σε κάτι σαν κρυφό φορ, παίζει η ομάδα του με σέντρες για να βρει εντός περιοχής τον κοντό Χιλιανό. Κι αν ο νούμερο ένα κίνδυνος για την αντίπαλη άμυνα είναι ένας αμυντικός μέσος που στα… γεράματα προσπαθεί ο Σετιέν – ανεπιτυχώς – να τον κάνει εξτρέμ, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αλλά όχι και το μοναδικό.

Απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, με το σκορ στο 2-2 και τον χρόνο να πιέζει, η Μπαρτσελόνα έμοιαζε σαν να κάνει διαχείριση. Επαιζε σε αργό τέμπο, δεν έφερνε την μπάλα στην περιοχή, ήταν ασύνδετη, ο Μέσι δεν έδειχνε την παραμικρή διάθεση να πάρει πρωτοβουλία, ο Σουάρες ήταν χαμένος και ο Γκριεζμάν ξεχασμένος στον πάγκο. Μπήκε στο 88′ και δεν προλάβαινε να κάνει το παραμικρό.

Mένει να φανεί αν με την ευρεία προχθεσινή νίκη επί της Βιγιαρεάλ «γύρισε ο διακόπτης», αλλά η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα μοιάζουν σαν να έχουν… παρατήσει την υπόθεση του πρωταθλήματος. Για το καπρίτσιο με τον Σετιέν; Για να πάνε κόντρα στη διοίκηση λόγω των όσων συνέβησαν με τα οικονομικά; Γιατί απλά δεν μπορούν και επηρεάστηκαν από τη μεγάλη διακοπή; Ο,τι κι αν τους συμβαίνει, η εικόνα τους δεν συνάδει με όλα όσα περιμένει το κλαμπ απ’ αυτούς. Και είναι μάλλον άδικο να χρεώνεται ο προπονητής τους όλα τα δεινά, όταν για παράδειγμα δεν μπορούν να κερδίσουν τη Θέλτα, παρόλο που προηγήθηκαν δύο φορές.

Το μεγάλο πρόβλημα, φυσικά, εκτός από το ότι πλέον δεν είναι φαβορί στο πρωτάθλημα, είναι πως υπάρχει μπροστά της το Champions League. Και αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά εντός ομάδας, δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες.