Είναι και αυτή μία από τις εκπλήξεις που επεφύλαξε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, μαζί με το «πράσινο κύμα» που σάρωσε τη χώρα: η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πέρασε έπειτα από 25 χρόνια παντοδυναμίας της Δεξιάς στα χέρια της Αριστεράς. Μαζί με αυτήν, όμως, πέρασε από την (ακρο)Δεξιά στην Αριστερά και ο «Μπορσαλίνο» της, ο θρυλικός Αλέν Ντελόν. Στα 84 του πλέον χρόνια, ο Ντελόν αποφάσισε να στηρίξει δημοσίως τη βασίλισσα των βόρειων συνοικιών της Μασσαλίας, την πάλαι ποτέ Σοσιαλίστρια γερουσιαστή Σαμιά Γκαλί, μια εκπρόσωπο των λαϊκών τάξεων που προσέφερε με τη σειρά της την καθοριστική στήριξη στη νέα δήμαρχο της Μασσαλίας, την Οικολόγο Μισέλ Ρουμπιρολά.

Στον δεύτερο εκλογικό γύρο, η 63χρονη Ρουμπιρολά, γιατρός στις λαϊκές συνοικίες της Μασσαλίας, επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας «Ανοιξη της Μασσαλίας», ήρθε πρώτη με ένα 39% και συνολικά 42 δημοτικούς συμβούλους, πολλούς αλλά όχι αρκετούς ώστε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο – σε σύνολο 101 συμβούλων. Την Παρασκευή, μάλιστα, οι ελπίδες της Ρουμπιρολά να διαδεχθεί στον δημαρχιακό θώκο τον (αντιδημοφιλή) δεξιό Ζαν-Κλοντ Γκοντέν κινδύνευσαν σοβαρά: ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς Στεφάν Ραβιέ εισηγήθηκε στους Ρεπουμπλικανούς μια συμμαχία ώστε να φράξουν τον δρόμο στην Αριστερά. Ο ρόλος του ρυθμιστή κατέληξε στη Σαμιά Γκαλί, την κόρη των αλγερινών μεταναστών που είχε θριαμβεύσει στο 15ο και το 16ο διαμέρισμα της πόλης: οι εννέα δημοτικοί σύμβουλοι τους οποίους είχε εκλέξει η παράταξή της μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στη Ρουμπιρολά.

Παραμονή της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο Αλέν Ντελόν ανακοίνωσε αναπάντεχα ότι στηρίζει ολόψυχα την Γκαλί σε όποια επιλογή αυτή κάνει: «Ξέρω πως η Σαμιά Γκαλί θα αφιερώσει όλη της την ενέργεια στην υπηρεσία της Μασσαλίας, μιας πόλης που αγαπώ τόσο πολύ, όπου έχω γυρίσει τόσες ταινίες». Η γαλλίδα γερουσιαστής προσέφερε τελικά τις εννέα ψήφους της στη Ρουμπιρολά και η Μασσαλία απέκτησε για πρώτη φορά (αριστερή, οικολόγο) γυναίκα δήμαρχο.

Η παρέμβαση του Αλέν Ντελόν αιφνιδίασε τους πάντες, όχι τόσο διότι ο ιστορικός σταρ του γαλλικού κινηματογράφου είχε αποτραβηχτεί αρκετά από τα εγκόσμια τον τελευταίο χρόνο, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη, όσο επειδή υπήρξε ανέκαθεν άνθρωπος της (ενίοτε ακραίας) Δεξιάς. Υποστηρικτής του Σαρλ ντε Γκολ, κατόπιν του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, του Αλέν Ζιπέ, του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Φιγιόν στον πρώτο προεδρικό γύρο του 2017, ο Ντελόν είχε εκφραστεί στο παρελθόν θετικά για τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, όπως και για τη θυγατέρα του Μαρίν Λεπέν: «Η Ακροδεξιά παραμένει Δεξιά. Και δεν πρέπει να υποτιμούμε την άποψη των εκατομμυρίων Γάλλων που τη στηρίζουν» είχε δηλώσει. «Εχω σημεία που συμφωνώ και σημεία που διαφωνώ με τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, αλλά είναι μακροχρόνιος φίλος και είμαι μεγάλος οπαδός. Τέλος».