Δεν έφταναν οι ακροδεξιές κορόνες που πέταξε μπροστά σε 7.500 οπαδούς στο όρος Ράσμορ με αφορμή την επέτειο της 4η Ιουλίου – Ημέρα Ανεξαρτησίας για τους Αμερικανούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ έντυσε την ομιλία του – η οποία πήρε προεκλογικό χαρακτήρα – με τραγούδια του Νιλ Γιανγκ.

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που ενεπλάκη η δημιουργία του με την εμπρηστική ομιλία του αμερικανού προέδρου στη Νότια Ντακότα, ο οποίος έκανε λόγω για «φασισμό των ακροαριστερών». Ο Γιανγκ άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει – ως υποστηρικτής των δικαιωμάτων των αμερικανών ιθαγενών: «Στηρίζω τους Λακότα Σίου – ιθαγενείς της περιοχής – και δηλώνω την αντίθεσή μου με τη χρήση των τραγουδιών μου από τον Τραμπ.

Η γη γύρω από το όρος Ράσμορ είναι ιερή για αυτούς που την κατοικούν πολύ προτού οι υποψήφιοι ανακαλύψουν τα κοιτάσματα χρυσού». Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ διαδηλωτές μπλόκαραν τους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν «παραβιάζετε τη γη μας».

Ο αρχηγός μάλιστα της φυλής των Σίου δήλωσε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ότι η γη τους δεν παραχωρήθηκε ποτέ νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείας. «Τα εδάφη που επισκέπτεται ο Τραμπ ανήκουν στη μεγάλη φυλή των Σίου και πρέπει να του πούμε ότι δεν έχει άδεια να επισκεφθεί την περιοχή».