Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στην ψήφιση μέχρι τις 10 Ιουλίου του νομοσχεδίου για πορείες με… ανοιχτούς δρόμους στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και υποχρεώσεις για τις Αρχές και τους διαδηλωτές, στοχεύει η κυβέρνηση, φέρνοντας εκτός απροόπτου σήμερα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό. Η χρονική συγκυρία που το Μαξίμου αποφασίζει, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», να ξεμπλοκάρει το νομοσχέδιο δεν θεωρείται τυχαία: συμπίπτει με την επαναφορά της Βουλής σε ρυθμούς μεγαλύτερης κανονικότητας από την 1η Ιουλίου, αφού διπλασιάζονται σε 120 οι παρόντες βουλευτές στην Ολομέλεια, αλλά και έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για «συνθήκες ασφυξίας στην αγορά με 80 συγκεντρώσεις τον Μάιο και 53 τον Ιούνιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να βγάλει μπροστά την ατζέντα των αλλαγών, με εντολή προς τα στελέχη του για στροφή σε θέματα καθημερινότητας και ταχύτερους ρυθμούς στο νομοθετικό έργο. Αλλωστε ειδικά τη διαμόρφωση νέου τοπίου στις δημόσιες συναθροίσεις, με διαμαρτυρόμενους στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του οδοστρώματος, είχε πάρει πάνω του ο Πρωθυπουργός προ εξαμήνου, όταν δεσμευόταν για τάξη στον δημόσιο χώρο με τη φράση «δεν θα αποφασίζουν οι λίγοι, ταλαιπωρώντας τους πολλούς».
Κυβερνητικές πηγές μιλούν για προσπάθεια να θεσμοθετηθεί «σύγχρονο πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, με αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά στον επιχειρησιακό βραχίονα. Καθορίζεται, κατά τις ίδιες πηγές, συνδυασμός πέντε κριτηρίων ακόμα και για λήψη απόφασης απαγόρευσης μιας γνωστοποιηθείσας πορείας: «(α) Ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων, (β) οι κυκλοφοριακές συνθήκες του τόπου πραγματοποίησής της, (γ) ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής ως προς τον κίνδυνο διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, (δ) οι πιθανότητες δυσμενούς εξέλιξης της κατάστασης, (ε) οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν σε ενδεχόμενη σοβαρή διατάραξη της συνάθροισης ή μετατροπή της σε βίαιης».
Η ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Εξάλλου το βάρος για την επιβολή περιορισμών θα πέφτει στο «προφίλ» κάθε δρόμου, δηλαδή στα χαρακτηριστικά του (αριθμός λωρίδων, κατεύθυνση κ.λπ.) και στη σημασία του για την κυκλοφορία, όπως το αν έχει λεωφορειολωρίδα και για τον εφοδιασμό της αγοράς. Η Αστυνομία θα είναι παρούσα οριοθετώντας τον χώρο με κορδέλες, κώνους, κιγκλιδώματα ή και με φραγμούς από παρατεταγμένες κλούβες. Σημείο κλειδί είναι η υποχρέωση του «οργανωτή» κάθε συγκέντρωσης να καταχωρεί έγκαιρα, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, την πρόθεσή του για κάλεσμα σε διαδήλωση - με εξαίρεση τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Από εκεί θα ξεκινούν όλα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. και η εκάστοτε δημοτική αρχή θέλουν να έχουν στοιχεία επικοινωνίας του «οργανωτή», τόπο, χρόνο έναρξης, εκτιμώμενο χρόνο λήξης, τον σκοπό και το προτεινόμενο δρομολόγιο της πορείας. «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, καθώς και αν δεν οριστεί οργανωτής, θα είναι δυνατή η διάλυση της συνάθροισης» αναφέρεται.
Πέρα από τη λειτουργία ειδικής ιστοσελίδας για live ενημέρωση των πολιτών, οι Αρχές θα ορίζουν «Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή» ενώ ο «οργανωτής» θα απαλλάσσεται από την «αστική ευθύνη» μόνο εφόσον αποδεικνύει ότι είχε λάβει μέτρα περιφρούρησης και αποτροπής οποιασδήποτε ζημίας.