Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τη φωτιά που ο Πρωθυπουργός άναψε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ενόσω βρισκόταν στην Ιερουσαλήμ, με τον «χρησμό» του για ανασχηματισμό σβήνουν οι στενοί συνεργάτες του, διαμηνύοντας ότι δεν έχει έρθει η ώρα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο καπνός ωστόσο μένει, καθώς στην πραγματικότητα η απόφαση για «διορθωτικές αλλαγές» - κατά την πρωθυπουργική φρασεολογία - στη μηχανή της κυβέρνησης έχει ληφθεί, ακόμα και αν δεν είναι του παρόντος, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος αυτή τη φορά στους επιτελείς του στο Μαξίμου αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ισραήλ. Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός θέλησε να κόψει κάθε κουβέντα περί άμεσου ανασχηματισμού, διευκρινίζοντας ότι δεν σκοπεύει να τον κάνει στις «επόμενες εβδομάδες» και δίνοντας ξανά στα στελέχη του το σύνθημα για προσήλωση στο κυβερνητικό έργο. Το ίδιο μήνυμα, να παραμένουν όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί μακριά από τη σεναριολογία και να εστιάζουν στα χαρτοφυλάκιά τους, είχε στείλει ο Πρωθυπουργός και στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις» ήταν η πρωθυπουργική φράση - προαναγγελία αλλαγών - από την Ιερουσαλήμ, που χτύπησε τον… συναγερμό στην Αθήνα, σε υπουργικά αλλά και βουλευτικά γραφεία, με κάποιους να αγωνιούν για το αν κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και άλλους για το αν έχουν ελπίδες να αποκτήσουν νέα καρέκλα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστάτωση έφτασε… εντόνως στο Μαξίμου και είναι σαφές ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλουν να ρισκάρουν τυχόν παράλυση του κυβερνητικού έργου, προερχόμενη από τέτοιου είδους ανησυχίες. Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην αφήσει τα σενάρια να «σέρνονται», βάζοντας φρένο τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε στα στελέχη του στην Αθήνα τη φράση «τις μεγάλες αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, τώρα είναι καλοκαίρι…» που είπε και στους δημοσιογράφους που ακολούθησαν την κυβερνητική αποστολή στην Ιερουσαλήμ, με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι θέμα των επόμενων ημερών.
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ. Πάντως το κρίσιμο ορόσημο των προδιαγεγραμμένων αλλαγών (έστω και «σημειακών») φαίνεται να επηρεάζεται και από τις διαπραγματεύσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι βέβαιο ότι στην αυριανή τηλεσύνοδο κορυφής δεν περιμένει κανείς να υπάρξει συμφωνία, παρά μόνο οι προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ομως οι προσδοκίες για «κλείδωμα» του ευρωπακέτου είναι υπαρκτές για την επόμενη σύνοδο (πιθανότατα δια ζώσης) στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όταν το Μαξίμου ελπίζει να αποκτήσει καθαρή εικόνα για τα κεφάλαια και τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η συμφωνία θα απαιτήσει γρήγορους κυβερνητικούς ρυθμούς, καλό σχεδιασμό και τον συντονισμό όλων. Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας τον Ιούλιο επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του ΕΛΚ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζητάει να μη μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. «Η Ελλάδα έχει μία σταθερή κυβέρνηση, προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις, με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τρία χρόνια έως τις επόμενες εκλογές, δεν μεσολαβούν άλλες εκλογές» είπε στο μεταξύ στην τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε το Bloomberg, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν είμαστε πια χώρα υψηλού πολιτικού ρίσκου». Εξάλλου επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το 2021 μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την Ελλάδα «επειδή έχουμε θέσει τα θεμέλια για μια ταχεία ανάπτυξη». Στην τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ, εξάλλου, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δεν πρέπει να μείνει μόνον σε επίπεδο δηλώσεων.