Η διπλωματία είναι ένα χαρακτηριστικό των διαιτητών. Ο Μέλο Περέιρα όμως ολισθαίνει και σε κατήφορο υποκρισίας. Προστίθεται κι αυτό στα πολλά ράμματα που έχει για τη γούνα του το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι καινούργιο όμως χρεώνεται ο επικεφαλής της ΚΕΔ λίγο πριν αδειάσει η κλεψύδρα της θητείας του; Επεσε στην ανάγκη των ελλήνων διαιτητών – λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός – και έσπευσε να τους αναγάγει σε τοπ σφυρίχτρες στην τηλεδιάσκεψη της περασμένης Δευτέρας. «Αποδείξτε ότι είστε οι καλύτεροι. Σας έχω εμπιστοσύνη. Μπορείτε να σφυρίξετε πολύ καλά. Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη», φέρεται να τους είπε ανερυθρίαστα ο Πορτογάλος στο μήνυμά του πριν από την έναρξη των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Είναι προφανώς λεπτομέρεια ότι η μετάκληση ξένων διαιτητών -που ίσχυε στα ντέρμπι της φετινής περιόδου – δεν προχωράει στην παρούσα φάση, λόγω των νέων δεδομένων που έφερε ο COVID-19…

Συμπερασματικά, οι έλληνες διαιτητές που κρίθηκαν με βάση τους προηγούμενους ορισμούς μη ικανοί (ή και μη αποδεκτοί από τους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα) για τα «καυτά» παιχνίδια της περιόδου εξελίχθηκαν αίφνης εν μέσω πανδημίας στους καταλληλότερους για να διευθύνουν κρίσιμες αναμετρήσεις και να μοιράσουν το καρπούζι στη μέση.

Κατά τα άλλα η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΚΕΔ χρεώνεται και την «άρπα κόλλα» εκπαίδευση των διαιτητών (επικαλούμενη τους περιορισμούς του κορωνοϊού) στη θέμα της γραμμής του οφσάιντ. Πιστοποίηση θα έπρεπε κανονικά να απαιτείται για τη γνώση της τεχνολογίας, αλλά αντ’ αυτού διεξάγονται μαθήματα μέσω υπολογιστή.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, η γραμμή του οφσάιντ δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει από την αρχή της περιόδου, παρότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε να δαπανήσει το κράτος 14 εκατ. ευρώ για το VAR (τριπλάσιο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες οι οποίες μάλιστα δεν είχαν εισάγει τη λειψή εκδοχή του). Επ’ αυτού όμως η Δικαιοσύνη είχε πάρει το δρόμο της στριμώχνοντας τον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.