Οπως έχει ειπωθεί, οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις της στιγμής. Δεν είναι παρά μία φωτογραφία των αξιολογήσεων της κοινής γνώμης για διάφορα θέματα και σε διάφορα επίπεδα. Αυτή η ιδιότητά τους όμως δεν μειώνει τη σημασία τους – το αντίθετο. Είναι δε ακόμη πιο χρήσιμες ως εργαλεία ανάλυσης όταν σε αυτές αποτυπώνονται ανατροπές.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αποτυπώνονται μια σειρά από σταθερές. Η εικόνα της πρόθεσης ψήφου, για παράδειγμα, είναι σταθερή το τελευταίο διάστημα. Το κυβερνών κόμμα προηγείται εκείνου της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου είκοσι μονάδες, ενώ σταθερή είναι και η δημοσκοπική υπεροχή του Πρωθυπουργού απέναντι στον αρχηγό της αντιπολίτευσης. Στη δημοσκόπηση όμως καταγράφεται και μια ανατροπή. Και αυτή δεν είναι άλλη από το πρόβλημα που αναγνωρίζουν ως πιο σημαντικό οι πολίτες. Ως ένα σημείο ήταν η πανδημία. Τώρα, όμως, για την πλειονότητα της κοινής γνώμης είναι η οικονομία.

Η ανησυχία αυτή είναι ευεξήγητη. Το λοκντάουν ήταν αναγκαίο ως μέτρο για τον περιορισμό της πανδημίας, αλλά προκάλεσε ασφυξία στην οικονομία με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο εθνικός πλούτος και να χαθούν θέσεις εργασίας. Οι πολίτες ανησυχούν σήμερα γιατί βλέπουν πως η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα περιβάλλον καραντίνας. Κι εδώ είναι που θα ελεγχθεί αυστηρά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου ανά τομέα. Θα κριθεί η ικανότητά της να ανατρέψει μια κατάσταση και να ξεκλειδώσει την οικονομία από τη μέγγενη της ύφεσης.