Ολος ο πλανήτης μπορεί να ασχολείται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού που μάλιστα χτυπά ιδιαίτερα σκληρά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αμερικανός πρόεδρος όμως μέσα σε όλα αυτά βρήκε χρόνο και διάθεση να υπογράψει προεδρικό διάταγμα που ανοίγει τον δρόμο για εξορύξεις της χώρας του στη Σελήνη.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 400.000 και οι νεκροί τους 13.000 – χθες μέσα σε ένα 24ωρο έφθασαν τους 2.000, οι μισοί εξ αυτών στη Νέα Υόρκη. Ο συνολικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος δήλωσε χθες η δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, εξηγώντας πως αρκετοί θάνατοι που σημειώθηκαν νωρίτερα μπορεί να έχουν σχέση με τον Covid-19. Τα νοσοκομεία όλης της χώρας παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τον τεράστιο αριθμό των ασθενών, ενώ οι κυβερνήτες των πολιτειών δίνουν μάχη μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποίησε πως η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα τις μειονότητες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται.

Μέσα σε όλα αυτά και ενώ πληθαίνουν οι αποδείξεις πως οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τον Λευκό Οίκο από τον Ιανουάριο για τον κίνδυνο της πανδημίας, ο πρόεδρος Τραμπ ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους για να ρίξει την ευθύνη για τους τόσους θανάτους. Νέος στόχος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον οποίο κατηγόρησε ότι «έκανε λάθη» και ότι είναι «κινεζο-κεντρικός».

Ο Τραμπ μέσα σε λίγα λεπτά έκανε αντικρουόμενες δηλώσεις λέγοντας πρώτα πως θα διακόψει άμεσα τη χρηματοδότηση της κυβέρνησής του προς τον ΠΟΥ και αμέσως μετά επιμένοντας πως μια τέτοια ιδέα βρίσκεται απλά υπό εξέταση.

Μέσα σε όλα αυτά όμως και ενώ η επιδημία δεν έχει καν φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται ότι ασχολείται και με άλλα θέματα, όπως η εξόρυξη της Σελήνης. Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν το Διάστημα «κοινό παγκόσμιο χώρο», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εξορύξεις στη Σελήνη χωρίς οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προβούν στην εμπορική εκμετάλλευση, εξόρυξη και χρήση πόρων στο Διάστημα», αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα, όπου υπογραμμίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν υπέγραψαν ποτέ τη συμφωνία του 1979 που είναι γνωστή ως «συμφωνία της Σελήνης», η οποία αναφέρει πως οποιεσδήποτε δραστηριότητες στο διάστημα θα πρέπει να υπόκεινται στους διεθνείς νόμους. Το 2015, το αμερικάνικο Κογκρέσο ενέκρινε νόμο ο οποίος επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν πόρους από τη Σελήνη και από αστεροειδείς. Στο διάταγμα αναφέρεται επίσης πως οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απόπειρα να χρησιμοποιηθεί ο διεθνής νόμος προκειμένου να περιορισθούν οι προσπάθειές της να μεταφέρει ορυκτά από τη Σελήνη ή, εάν προκύψει, να προχωρήσει σε περαιτέρω εξορύξεις στον Αρη και «άλλα ουράνια σώματα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για να διακηρύξει την αμερικανική ισχύ στο Διάστημα, δημιουργώντας τη Διαστημική Υπηρεσία στο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Βέβαια δεν είναι σίγουρο ότι ο Τραμπ γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει στο Διάστημα καθώς τον περασμένο Ιούνιο έγραψε σε tweet ότι η NASA «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερα θέματα, όπως ο Αρης (στον οποίο ανήκει η Σελήνη)». Οταν δεν ασχολείται με το να βρίσκει εξιλαστήρια θύματα για τους χιλιάδες νεκρούς από τον κορωνοϊό στη χώρα του, μπορεί να βρεθεί χρόνος να τον ενημερώσει κάποιος ότι η Σελήνη δεν είναι δορυφόρος του Αρη αλλά της Γης.