Οπου και να τοποθετήσει κανείς τον πήχη, στο τέλος της αρχής ή στην αρχή του τέλους, το γεγονός είναι ένα: ο μήνας αυτός θα είναι δύσκολος. Τον μήνα αυτόν θα δοκιμαστούν ακόμη περισσότερο τόσο οι ψυχολογικές όσο και οι οικονομικές αντοχές της κοινωνίας. Η κόπωση συσσωρεύεται μολονότι κάθε μέρα που περνάει θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά στο ξέφωτο.

Αυτή όμως είναι και η βασική προϋπόθεση για να φτάσουμε επιτέλους στο ξέφωτο: ο Απρίλιος είναι ο μήνας που απαιτεί την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της μάχης κατά της πανδημίας. Απαιτεί να καταβληθούν δυνάμεις και να επιδειχθούν αρετές όπως είναι η υπομονή. Μόνο έτσι θα βαδίσουμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια προς τον δρόμο της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μόνο έτσι ο Μάιος θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα έτσι όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα.

Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε χαλάρωση αυτό το κρίσιμο διάστημα θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική για το μέλλον. Θα μπορούσε να κλείσει τον δρόμο της επιστροφής. Είναι κάτι που γνωρίζουν και τονίζουν οι ειδικοί και φαίνεται να συμμερίζεται απολύτως η κυβέρνηση. Είναι κάτι που συμμερίζεται και η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Αλλη λύση όμως δεν υπάρχει. Σε αυτό τον δύσκολο μήνα πρέπει όλοι μας να πορευτούμε με την επίγνωση αυτής της δυσκολίας. Οι Συμπληγάδες του Απριλίου και μόνο αυτές οδηγούν στο ξέφωτο του Μαΐου.