Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920 εμφάνισε για πρώτη φορά ομάδα ποδοσφαίρου η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο, αλλά με δεδομένο ότι η ΕΠΟ δεν είχε ιδρυθεί ακόμη η FIFA δεν αναγνώρισε την ήττα 9-0 από τη Σουηδία… Από τότε διαφυλασσόταν ως κόρη οφθαλμού το περιβόητο αυτοδιοίκητο. Οπότε ως παρθενικό παιχνίδι της Εθνικής καταγράφεται το 1-4 από τη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στις 7 Απριλίου 1929. Σαν σήμερα δηλαδή πριν από 91 χρόνια. Προπονητής της ομάδας ήταν ο 33χρονος Απόστολος Νικολαΐδης (ο πατριάρχης του Παναθηναϊκού) και σκόρερ χρίστηκε ο εβραϊκής καταγωγής Αλβέρτος Ναμίας του Ηρακλή, ο οποίος συνελήφθη στα χρόνια της κατοχής από τους Ναζί και τα ίχνη του χάθηκαν μετά το 1942…

Ηχηρή απουσία για την Ελλάδα αποτέλεσε ο Κώστας Βικελίδης (ο πρεσβύτερος της οικογένειας που ταυτίστηκε με τον Αρη), επειδή η διεύθυνση των Σιδηροδρόμων αρνήθηκε να του χορηγήσει και πέμπτη μέρα άδεια εντός τριάντα ημερών για  να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στην υπηρεσία.

Στις ξύλινες εξέδρες του γηπέδου της Λεωφόρου είχε βρεθεί και η Εντα Μουσολίνι, η κόρη του ιταλού δικτάτορα, ενώ συνέρρευσαν περισσότεροι από 10.000 θεατές. Για όσους έμειναν εκτός υπήρχε η επιλογή των κινηματογράφων «Σπλέντιτ» και «Αττικόν» οι οποίοι πρόβαλαν αργότερα την ταινία του αγώνα.

Δεν του δίνει ούτε …σετ!

Με τίτλο «Δεν χαρίζουμε ούτε σετ στον κορωνοϊό» και «Μένουμε σπίτι για να ξαναπαίξουμε πινγκ πονγκ», ο Γιώργος Μπαρμπέρης, βετεράνος παίκτης της επιτραπέζιας αντισφαίρισης (η οποία χθες γιόρταζε την παγκόσμια ημέρα της), έφτιαξε δύο πολύ όμορφα βιντεάκια προβάλλοντας το αγαπημένο του άθλημα και μέσα στο σπίτι, είτε παίζοντας είτε παρακολουθώντας το, μέχρι να τελειώσει η καραντίνα και να δώσουν όλοι – και πάλι – ραντεβού στα γήπεδα.

Συμπαίκτες και συνάνθρωποι…

Η πανδημία, η καραντίνα, ο φόβος και όλα τα συμπαρομαρτούντα αυτών μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και κυρίως καλύτερους συνανθρώπους. Περί τούτου δεν χωρεί αμφιβολία…

Προχθές λοιπόν ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Πρίντεζη και ενίσχυσε τη μια από τις τρεις πατρίδες του. Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο οποίος διαθέτει τριπλή υπηκοότητα (βουλγαρική, κυπριακή, ελληνική) έκανε δωρεά 10.000 ευρώ στο νοσοκομείο του Μπότεβγκραντ που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, άλλοτε αρχηγού της Εθνικής Βουλγαρίας, για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού.

Την ίδια στιγμή οι δωρεές εκ μέρους την παικτών και των ομάδων του ΝΒΑ συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό και ο Ντουέιν Γουέιντ έδωσε το σύνθημα της ομαδικότητας, του αλτρουϊσμού, της αλληλεγγύης και της ανάγκης να γίνουν όλοι καλοί παίκτες και κυρίως καλοί συμπαίκτες. «Ο κόσμος πιστεύει ότι είναι εύκολο να βάλεις 15 παίκτες μαζί και να πάρεις το πρωτάθλημα. Αυτό που ζητάμε τώρα απ’ όλη τη χώρα είναι να παίξει σαν μια ομάδα» τόνισε ο παλαίμαχος, πλέον, τρις πρωταθλητής με τους Μαϊάμι Χιτ.

Ναι μεν, αλλά…

Tην ώρα που η Αμερική προσπαθεί να αναχαιτίσει την πανδημία, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι ανυπομονεί να ξαναδεί τους παίκτες στα γήπεδα και τους φιλάθλους να γεμίζουν τις εξέδρες…

Βεβαίως για να πάρει σάρκα και οστά η προσδοκία του προέδρου των ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξει άρδην το σκηνικό και να ανάψουν το φως οι οργανισμοί υγείας, κάτι που δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα. «Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί»,  σχολίασε ο προπονητής των Θάντερ και μαθητής του Ρικ Πιτίνο, Μπίλι Ντόνοβαν. «Το ΝΒΑ κάνει τα πάντα για να μην ακυρωθεί η σεζόν, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να βάλει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των παικτών».

Παρεμπιπτόντως, το ΝΒΑ συνεχίζει να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια συνέχισης και ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος, αλλά όλα αυτά εμπίπτουν σε δυο εκ των ων ουκ άνευ όρους: Θεού θέλοντος και ιού επιτρέποντος.