Ούριος άνεμος πνέει για τις οικονομικές επιδόσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ανακοίνωσε για το 2019 αύξηση 14,9% των καθαρών κερδών, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου μιλώντας για τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος. Ο Γιώργος Περιστέρης (φωτογραφία) σχολιάζοντας τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τονίζει ότι το δρομολογημένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για έργα καθαρής ενέργειας, τα πεδία δραστηριότητας του ομίλου, τα θεμελιώδη μεγέθη και η διεθνής παρουσία «μάς γεμίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία» απέναντι στη «διπλή κρίση, υγείας και οικονομίας», όπως σημειώνει. Ο ίδιος αναγνωρίζει τη δυσκολία της εκτίμησης της διάρκειας και των επιπτώσεων της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019, η αύξησή τους είναι αποτέλεσμα κυρίως της ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ του ομίλου στις ΗΠΑ και της αποδοτικότερης λειτουργίας των έργων ανανεώσιμων πηγών σε ΗΠΑ και Κεντροανατολική Ευρώπη.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήλθαν σε 299,1 εκατ. ευρώ, έναντι 292,1 εκατ. ευρώ το 2018, και είναι υψηλότερες κατά 2,4%.

Τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 51,5 εκατ. ευρώ, έναντι 44,9 εκατ. ευρώ το 2018, αφού ανέβηκαν κατά 14,9%, κυρίως λόγω της απόδοσης των έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, αλλά και των κερδών από παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ φτάνει τα 1.938 MW. Αυτό σημαίνει πως ο όμιλος προσεγγίζει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησής του.