Στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν και βρίσκουν συμμάχους στις τηλεπικοινωνίες. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου η γερμανική Telekom διαθέτει στο Ιδρυμα Ρόμπερτ Κοχ (RKI) ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητών των 46 εκατ. πελατών της, στη βάση των οποίων μπορούν εκτιμηθούν μετακινήσεις πολιτών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού. Η καταγραφή αφορά μετακινήσεις μεταξύ κρατιδίων, περιφερειών, μέχρι και δήμων. Ετσι μπορεί να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού επαφών και μετακινήσεων που πήραν οι Αρχές, εξήγησε ο πρόεδρος του ινστιτούτου RKI, Λότερ Βίλερ.

Δεν πρόκειται για προσωπικές πληροφορίες των κατόχων κινητών τηλεφώνων, εξήγησε ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης, Ούλριχ Κέλμπερ. Πρόκειται για μαζικά δεδομένα, που δεν μπορούν να οδηγήσουν σε εντοπισμό μεμονωμένων χρηστών.

Η Κομισιόν της ΕΕ ανήγγειλε ότι με τη βοήθεια τέτοιων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας θέλει να αναλύσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων στις χώρες-μέλη της Ενωσης.

Μέχρι ποιο σημείο όμως μπορεί να φτάσει η χρήση τέτοιων δεδομένων όταν δεν πρόκειται για ολοκληρωτικές χώρες, όπως η Κίνα, όπου ελέγχονται τα πάντα; Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θέλει όποιος έρχεται σε επαφή με έναν φορέα του ιού να μπορεί να εντοπίζεται μέσω του κινητού τηλεφώνου και να ενημερώνεται για αυτό. Πρακτικά είναι εφικτό, καθώς ο χρήστης ενός κινητού μπορεί να εντοπίζεται μέσω δορυφόρου με ακρίβεια μερικών μέτρων. Απαιτείται ωστόσο η συναίνεση του χρήστη. Λύση θα μπορούσε να δώσει μια ειδική εφαρμογή στο κινητό, την οποία εγκαθιστά και ενεργοποιεί ο ίδιος ο χρήστης.

Ο Σπαν δεν πέρασε την πρότασή του, η προστασία προσωπικών δεδομένων είναι πολύτιμο αγαθό ακόμη στη Γερμανία – σε αντίθεση με άλλες χώρες (Ισραήλ, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Αυστρία), που επιτρέπουν τη χρήση τέτοιων δεδομένων, ακόμα και πληροφορίες για ηλικία, γένος κ.λπ. Ο Σπαν όμως δεν παραιτείται από την ιδέα της ειδικής εφαρμογής, η γερμανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανεξετάσουν το θέμα αυτό μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Στο μεταξύ η Telekom έχει και μια άλλη ιδέα για να ενημερώνει γρήγορα τους ασθενείς για το αποτέλεσμα των τεστ κορωνοϊού. Αυτό μπορεί να γίνεται μέσω εφαρμογής, η οποία αυτοματοποιημένα ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο αν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό ή αρνητικό. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από κοινού με την εταιρεία BS Software Development, ανακοίνωσε η εταιρεία. Ετσι δεν χρειάζεται το τηλεφώνημα για την ενημέρωση του ενδιαφερομένου. Την ίδια ώρα όμως θα μπορούν οι Αρχές να παίρνουν πολύ νωρίτερα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.