Τα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την εξάπλωση του κορωνοϊού θα φέρουν πολλές αλλαγές σε ομάδες και λίγκες. Θα χαθούν χρήματα. Αλλού περισσότερα, αλλού λιγότερα. Ανάλογα με το τι πληρώνει ο καθένας. Η Γιουβέντους ήρθε σε συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές της για μείωση μισθών, που θα της γλιτώσει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο. Δεν πρόκειται για κέρδος, αλλά για μείωση της… χασούρας. Διότι η Γιουβέντους χάνει πολλά από αλλού. Από τηλεοπτικά, από εισιτήρια, από χορηγούς, από διαφημίσεις. Και η κάθε Γιουβέντους.

Η Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, που βλέπει τους παίκτες να φέρνουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της, θα κινδυνεύσει με οικονομική ζημιά τέτοια που πιθανότατα να έχει μεγάλες συνέπειες τα επόμενα χρόνια. Να αναγκαστεί να μην κάνει ακριβές μεταγραφές, ίσως να γυρίσει και πάλι σε μια πολιτική που θέλει την πρώτη της ομάδας να στελεχώνεται κυρίως από παιδιά των ακαδημιών.

Στην Ελλάδα υπάρχει διαφορά από σύλλογο σε σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός, για παράδειγμα, δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Γι’ αυτό και ούτε έχει προτείνει, ούτε σκοπεύει να προτείνει οποιαδήποτε μείωση σε ποδοσφαιριστές. Ακόμα και στα μεγάλα συμβόλαια. Το μόνο που θα κάνει είναι να βάλει συγκεκριμένο πλαφόν στα επόμενα. Δεν έχει πρόβλημα γιατί τούτη την ώρα οι Πράσινοι δεν βλέπουν μεγάλη οικονομική ζημιά στα ταμεία τους. Τα μόνα έσοδα που χάνουν είναι αυτά των εισιτηρίων στα εντός έδρας ματς των πλέι οφ. Ετσι κι αλλιώς δεν θα ήταν πολλά, τουλάχιστον όχι σε σημείο που θα του άλλαζαν τη… ζωή.

Ισως για τον Παναθηναϊκό να είναι και μια ευκαιρία αυτή η αρνητική συγκυρία προκειμένου να κάνει ένα ακόμα βήμα ακόμα προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός απέναντι στους αντιπάλους του. Διότι εκείνοι ίσως να καταλάβουν τη διαφορά στα οικονομικά τους, την ώρα που η πράσινη ΠΑΕ απλά θα συνεχίζει το πλάνο της δίχως σημαντικές αλλαγές.