Η μάχη για την ανάσχεση της μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως αποτυπώνεται στις επίσημες ανακοινώσεις κάθε απόγευμα, ξεκινά πάντα παρασκηνιακά στο «αρχηγείο» της επιχείρησης στο Μαξίμου. Για το επόμενο δίμηνο που, κατά τον Πρωθυπουργό, ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται, η αίθουσα «Δημήτρης Στεφάνου» του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελεί «δωμάτιο πολέμου» αποκλειστικά για την εξέλιξη της πανδημίας. Εκεί ξεδιπλώνονται καθημερινά τα σενάρια της επόμενης μέρας, λαμβάνονται αποφάσεις, δρομολογούνται θετικές ή σκληρές ανακοινώσεις, αναλύονται τα επιστημονικά δεδομένα. Αν υπάρχει κάτι σταθερό στο ημερήσιο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, είναι το πρωινό δίωρο συζήτησης (περίπου 8.30 – 10.30) για την κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, τα αναγκαία μέτρα, τις κυρίαρχες εκτιμήσεις. Και αυτό γιατί τον καθιερωμένο «πρωινό καφέ» του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ομάδα του ακολουθεί ανελλιπώς η απευθείας «σύνδεση» Μαξίμου και υπουργείου Υγείας. Και αν υπάρχουν δύο κομβικά πρόσωπα για τις κυβερνητικές αποφάσεις, αυτά είναι ο «στρατηγός» της «μάχης», υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, και ο «αρχισυντονιστής» καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που απευθύνουν σήμερα μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» τα δικά τους μηνύματα.

Από την πρώτη κλειστή τηλεδιάσκεψη της μέρας – λόγω των έκτακτων συνθηκών συμμετέχει, κατά πληροφορίες, ο διευθυντής Ψηφιακών Μέσων του Πρωθυπουργού Ερικ Παρκς – εξειδικεύεται σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο δράσης της κυβέρνησης. Η σκυτάλη περνά άμεσα στο οικονομικό επιτελείο, ενώ με ατζέντα «κορωνοϊού» βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επικοινωνία μέσω των τριψήφιων τηλεφώνων και των διαδικτυακών εφαρμογών τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του με υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς αλλά και με τους επιστήμονες.

«ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ». Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει να συγκεντρώνει «όπλα στη φαρέτρα» και ζητάει «επιχειρησιακό συντονισμό», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εξού και με την ενεργοποίηση του νόμου για το επιτελικό κράτος συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή αντιμετώπισης των αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών. Στόχος είναι για όσο διαρκέσει η πανδημία να τρέχουν στοχευμένα ενέργειες σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με κοινό βηματισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Εξάλλου αποφασίστηκε επίσημη διεύρυνση των προσώπων της (κυβερνητικής) πρώτης γραμμής και ήδη στην επιχείρηση «Συντονισμός» με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά συμμετέχουν έξι υφυπουργοί και συγκεκριμένα οι Ακης Σκέρτσος, Στέλιος Πέτσας, Βασίλης Κοντοζομάνης (Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (Εσωτερικών), Θεόδωρος Σκυλακάκης (Οικονομικών), Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης), ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογιώργης.