Ο κύκλος του αίματος έκλεισε. Τα ανθρωπόμορφα ρομπότ πήραν την εκδίκησή τους από τους διαχειριστές τους, βγήκαν από το πάρκο που τα περιόριζε και τώρα στον αληθινό κόσμο είναι ελεύθερα να εξερευνήσουν τις δυνατότητές τους. Ή μήπως να φτάσουν μέχρι εκεί όπου τα έχουν προγραμματίσει; Το «Westworld», μία από τις πιο φιλόδοξες (και ακριβές) τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών, μπαίνει από αύριο (15 Μαρτίου) στον τρίτο του κύκλο με νέα ιστορία θίγοντας θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ηθική στο μέλλον και η ελεύθερη βούληση. Στο ήδη all star καστ προστίθενται νέα πρόσωπα όπως οι Ααρον Πολ, Εντ Χάρις, Βενσάλ Κασέλ και Λίνα Γουέιθ παίζοντας με πρόσωπα και περιπέτειες.

«ΤΑ ΝΕΑ» βρέθηκαν στο Λος Αντζελες στην επίσημη παρουσίαση της σειράς και ως το μοναδικό ελληνικό μέσο μιλήσαμε με κάποιους από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές της σειράς.

Τζόναθαν Νόλαν – Λίσα Τζόι (σεναριογράφοι)

Ενα από τα θέματα της σεζόν είναι η ελεύθερη βούληση. Μπορείτε να μας πείτε γιατί θέλατε να εξερευνήσετε αυτό το θέμα;

Νομίζω ότι η ελεύθερη βούληση είναι ένα θέμα που συγκινεί πολλούς συγγραφείς γιατί είναι ένα από τα ερωτήματα που οι φιλόσοφοι βάζουν για αιώνες. Αν δηλαδή αυτό που είμαστε είναι κατ’ επιλογή ή καθορίζεται από τα γονίδια ή τη μοίρα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ή τον Θεό. Υπάρχουν τόσο πολλοί τρόποι για να διερωτηθείς για την ύπαρξη και να την αποδώσεις σε κάποιες περιπτώσεις σε ανώτερες δυνάμεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με κάτι που να μπορούμε να ελέγχουμε. Νομίζω ότι τώρα, σε αυτή την εποχή, πρέπει να βάλουμε επίσης το ερώτημα πώς η ελεύθερη βούλησή μας μπορεί να καθοριστεί από την τεχνολογία. Αν έχουμε όντως ελεύθερη βούληση, τη μειώνουμε και την παραχωρούμε όταν μας χειραγωγούν διαφορετικές τεχνολογίες που μας δίνουν πληροφορίες με τέτοιο τρόπο ώστε να σιγούμε και να επιλέγουν αυτές αντί για εμάς.

Πώς σκεφτήκατε τα cameos των συντελεστών του «Game of Thrones»;

Είναι φίλοι μας και ο Τζορτζ και ο Μάρτιν μάς πείραζαν ότι πρέπει να υπάρχει ένα πάρκο Γουέστερος. Κι αφού μερικές φορές οι ήρωες του Λουκ και του Τζέφρι παλεύουν με τους περιορισμούς του πάρκου, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε να αποτίσουμε φόρο τιμής σε μια σειρά που νομίζουμε ότι άλλαξε την τηλεόραση και μας ενέπνευσε και πραγματικά δημιούργησε αυτόν τον χώρο στον οποίο μπορέσαμε να φτιάξουμε τη δική μας σειρά.

Λουκ Χέμσγουορθ

Πώς αισθάνεσαι που δεν είσαι άνθρωπος πλέον;

Είμαι καλά. Αλλά δυσαρεστήθηκα λίγο γιατί ήλπιζα ότι θα ήμουν άνθρωπος για πάντα. Ολοι μας θέλουμε να είμαστε άνθρωποι για πάντα.

Αλλαξε αυτό τον τρόπο που παίζεις όταν το ανακάλυψες;

Οχι. Γιατί ήταν πάντα έτσι, οπότε δεν μπορούσα ν’ αλλάξω τον τρόπο που παίζω. Θα ήταν καλό να το ξέρω λίγο νωρίτερα, αλλά δεν νομίζω ότι θα το έκανα διαφορετικά. Νομίζω ότι ακόμα είμαι πιο ανθρώπινος από οποιονδήποτε, οπότε τα αισθήματα και οι ορμές είναι οι ίδιες και δεν αλλάζω κάτι. Αν άλλαζα, θα γινόμουν πιο ρομποτικός.

Αν σου έλεγαν πως μπορείς να φτιάξεις ένα πάρκο για σένα όπου θα φορούσες ό,τι ήθελες, ποιο θα ήταν αυτό;

Ως λάτρης της επιστημονικής φαντασίας θα έλεγα να κάνουμε έναν κόσμο «Star Wars». Μεγάλωσα αγαπώντας τα σάιμποργκ.

Aαρον Πολ

Ποια είναι η άποψή σου για την τεχνολογία, όπως τη θίγει η σειρά;

Το «Westworld» είναι μια σειρά επιστημονικής φαντασίας, αλλά νομίζω ότι μοιάζει με πραγματικότητα, κάτι το οποίο είναι τρομακτικό. Η επιστημονική όμως φαντασία είναι το αγαπημένο μου είδος και αγαπώ που βρίσκομαι βυθισμένος σ’ αυτήν. Αλλά από την άλλη, όντας εδώ, είναι αδύνατον να μη μαζέψεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες κι έτσι βρίσκω τον εαυτό μου να μπλέκει στις μαύρες τρύπες της προσαρμογής της πραγματικότητας, της θεωρίας, στο ποιοι είναι οι κίνδυνοι της τεχνολογίας – αν είναι ευλογία ή κίνδυνος για εμάς ως κοινωνία -, στον έλεγχο και στη συλλογή των δεδομένων. Είναι τρελό. Δεν ξέρω πώς νιώθω γι’ αυτό. Δεν έχω υπολογιστή εδώ και δέκα χρόνια, σπάνια είμαι κοντά στο τηλέφωνό μου, έχω διαγράψει εδώ και καιρό το Twitter και το Facebook, κάπως ασχολούμαι με το Instagram, αλλά ακόμα κι αυτό μου πέφτει βαρύ κάποιες φορές. Νομίζω ότι συνηθίσαμε να περιτριγυρίζουμε τον εαυτό μας με αρνητικότητα που έλκεται από τις ειδήσεις και σταμάτησα να τις βλέπω εδώ και καιρό. Υπάρχει τόση θλίψη στον κόσμο και νομίζω ότι δεν πρέπει να την ξέρουμε, μας αλλάζει ως κοινωνία. Μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ελπίδα. Εγώ λέω κλείστε τις ειδήσεις και δημιουργήστε τη δική σας ελπίδα.

Είναι σημαντικό ο νέος σου ρόλος να είναι διαφορετικός από τον Τζέσι του «Breaking Bad»;

Ναι. Δεν θέλω να παίζω έναν ακόμα αξιαγάπητο τοξικομανή που πασχίζει να τα βγάλει πέρα στο κοντινό μέλλον. Αλλά με ελκύουν περισσότερο ρόλοι που μου αρέσει να βλέπω ως τηλεθεατής. Μου αρέσει το σκληρό δράμα, οι δακρύβρεχτες ιστορίες, και δεν με πειράζει να παίζω χαρακτήρες που περνούν δύσκολα. Ολο αυτό λοιπόν συν το ότι η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα με τράβηξαν στο «Westworld».

Eβαν Ρέιτσελ Γουντ – Τέσα Τόμσον

Αυτή τη σεζόν έχετε περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Υπήρχαν πάντα γυναίκες στη σειρά. Ηταν κι ένας λόγος που την έκαναν. Αλλά ενθουσιάστηκα όταν είδα ότι η μισή ή και παραπάνω σεζόν σκηνοθετήθηκε από γυναίκες.

Θυμάμαι όταν με πήραν στη σειρά και συζητούσα με τη Λίσα για τον ρόλο μου, μια γυναίκα με δύναμη, σε υψηλή θέση, που δεν παίρνει τη δύναμή της από τους άνδρες σε αυτήν τη μεγάλη επιχείρηση, θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ κουλ. Να μπορέσουμε να δούμε πώς θα είναι αυτή η δύναμη στο μέλλον γιατί για μια νέα μαύρη γυναίκα δεν είναι πάντα εύκολο. Ηταν τόσο ενδιαφέρον γιατί συχνά μιλώντας με δημοσιογράφους και κυρίως άνδρες δεν καταλάβαιναν ακριβώς πώς μπορεί να έχει τέτοια δύναμη και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Κι επίσης ένιωθαν πως η συμπεριφορά της ήταν αντιεπαγγελματική – πώς μπορεί να είναι μία από τους επικεφαλής της επιχείρησης και να συμπεριφέρεται έτσι όπως συμπεριφέρθηκε. Αν ο χαρακτήρας παιζόταν από άνδρα, δεν θα είχαν όλες αυτές τις ερωτήσεις. Είμαστε σε μια περίοδο που αμφισβητούμε παλιά συστήματα, κάτι που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και καιρό και δεν συμβαίνει κατά λάθος. Νομίζω ότι γι’ αυτό οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και οι επιχειρήσεις όπως το ΗΒΟ προσλαμβάνουν γυναίκες. Και νομίζω ότι για να πετύχουμε την πραγματική ισότητα πρέπει να φτάσουμε σ’ ένα σημείο όπου το να προσλάβεις μια γυναίκα δεν είναι λόγος συγχαρητηρίων.

Η σειρά θέτει πολλά ερωτήματα. Θεωρείτε ότι στις ημέρες μας πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να θέσουμε τις μεγάλες ερωτήσεις;

Νομίζω ναι. Ξέρω πως η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα σήμερα, μπορώ να το δω κοιτάζοντας τον γιο μου και συνειδητοποιώντας τι μαθαίνει – στο σχολείο πλέον μαθαίνουν προγραμματισμό. Ξέρει περισσότερα πράγματα από μένα και είναι μόνο έξι χρόνων. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και με εμπνέει να θέλω να μάθω για την τεχνολογία πριν αρχίσει να κατακλύζει τον κόσμο. Είναι δύσκολο πραγματικά να καταλάβεις πώς λειτουργεί όλο αυτό, αλλά έτσι ζούμε. Είμαι σε μια νέα Αγρια Δύση κατά κάποιο τρόπο ως προς τα δεδομένα και την τεχνολογία. Επομένως είναι καλό το να μπορείς να δεις μια σειρά που είναι διασκεδαστική και θέτει ερωτήματα για την ιδιωτικότητά μας, για το αν είμαστε εντελώς μόνοι μας, αν έχουμε ελεύθερη θέληση ή είμαστε υποταγμένοι στους αλγορίθμους, οι οποίοι επηρεάζουν τον τρόπο που κινούμαστε στον χώρο.

Θάντι Νιούτον

Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σου, το πιο σημαντικό θέμα που θίγει αυτή η σειρά;

Η αξία για τη ζωή σίγουρα. Νομίζω πως είναι μια μεταφορά τού ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Και ότι οι άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν την εξουσία. Εχει να κάνει επίσης με την επανάσταση και το ξεσήκωμα του κόσμου και την απαίτηση για ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο που τη διεκδικούν οι πρωταγωνιστές της σειράς. Για μένα το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πώς εκτιμούμε την ανθρώπινη ζωή ή κάθε ζωή, τη δική μας ή των άλλων ανθρώπων.

Βλέποντας τα ρομπότ να σκοτώνονται διαρκώς και να στοιβάζονται, σας θυμίζει λίγο τις εικόνες των προσφύγων που έχουν την ίδια τύχη;

Βέβαια. Υπάρχει μια συγκεκριμένη αξία για μια ομάδα ανθρώπων και άλλη για μια άλλη ομάδα. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Ισχύει όμως από την αρχή των εποχών. Αυτό που συμβαίνει όμως τώρα είναι ότι πολλοί άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι, που δεν έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, είναι αυτοί που μας παρέχουν όσα χρειαζόμαστε καθημερινά. Κοιτάξτε τους αγρότες, τους ανθρώπους στα εστιατόρια, τους ανθρώπους που κάνουν ανούσιες θεωρητικά δουλειές ή τη βιομηχανία της τεχνολογίας και από πού προέρχονται όλοι αυτοί οι πόροι που είναι κρίσιμοι για την ύπαρξή μας. Η Κίνα, για παράδειγμα, με τόσα λεφτά από τις βιομηχανίες της, η αποικιοκρατία και οι αυτοκρατορίες που ευνοούνται τόσο πολύ από την κυριαρχία επί των ανθρώπων. Και δεν είναι και τόσο πίσω όλο αυτό αν δείτε την ανθρώπινη ιστορία. Δεν μπορούν οι άνθρωποι ν’ αρχίζουν να λένε σε άλλους δεν μπορείτε να έρθετε στη χώρα μας. Αυτή η χώρα δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς τους προπαππούδες αυτών των ανθρώπων.

info

Ο τρίτος κύκλος της σειράς κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα αποκλειστικά από τη Nova, ταυτόχρονα με την Αμερική και με ελληνικούς υπότιτλους, από την Κυριακή 15 Μαρτίου και κάθε Κυριακή, στις 04.00, και σε Prime Time προβολή από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα βράδυ, στις 22.00, από το Novacinema4HD. Το «Westworld 3» διατίθεται και μέσω των υπηρεσιών Nova Go και Nova On Demand, ώστε οι συνδρομητές να μπορούν να το απολαύσουν όποτε εκείνοι θέλουν και όπου και αν βρίσκονται.