Οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, από την οποία ελέγχεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης για κατάχρηση εξουσίας, μεταθέτουν οριστικά τον άξονα από αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο Novartis σε ένα σκάνδαλο με άλλα χαρακτηριστικά. Δεν είναι πλέον το πολιτικό σύστημα που βάλλεται, αλλά οι ίδιοι οι θεσμοί της δημοκρατίας. Κι αυτό επειδή οι πληροφορίες αυτές μαρτυρούν την ύπαρξη ενός κυκλώματος με παραφυάδες στη Δικαιοσύνη, την εκτελεστική εξουσία και τον Τύπο, το οποίο δρούσε σχεδόν ανεξέλεγκτα και προς ίδιον συμφέρον.

Ο δρόμος της επιτροπής είναι ακόμη μακρύς. Για να φτάσει όμως στην αλήθεια, που είναι και ο τελικός στόχος, τα μέλη της θα πρέπει τώρα να διευρύνουν τον αριθμό των μαρτύρων. Η κλήση του πρώην υπουργού που σύμφωνα με την τελευταία κατάθεση ήταν παρών σε συνάντηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ιδιωτών, η οποία κατά παράβαση κάθε λογικής πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι απαραίτητη. Η επιτροπή που εκτελεί χρέη εισαγγελέα οφείλει να αναζητήσει εξηγήσεις και στοιχεία για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση προς πάσα κατεύθυνση. Οφείλει να φτάσει σε βάθος, αλλά και όσο ψηλά απαιτείται.

Οφείλει βεβαίως να κάνει τη δουλειά της και χωρίς καμία εκδικητική διάθεση. Οσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός, όση οργή και αν προκαλεί αυτό που διαφημίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά εξελίχθηκε σε μια επιχείρηση σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων. Προέχει τούτη την ώρα η προστασία των θεσμών και η αποκατάσταση του κύρους τους ως θεμέλιων λίθων της δημοκρατίας.