Λίγες μόλις ώρες μετά την επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων του κορωνοϊού εκτός από το πρώτο στη Θεσσαλονίκη και παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών σουπερμάρκετ, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζονται ελλείψεις σε βασικά καταναλωτικά είδη στην αγορά. Αν και η κίνηση ήταν αναμενόμενη εν όψει και της Καθαρής Δευτέρας, εντούτοις, σύμφωνα με τους λιανεμπόρους, οι επιλογές που γεμίζουν τα καλάθια των καταναλωτών κάθε άλλο παρά Σαρακοστή θυμίζουν. Τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες, κατεψυγμένα, όσπρια, ζυμαρικά, ρύζια, γάλατα μακράς διαρκείας, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των αγορών εμφανίζοντας αύξηση κατά 20%, ενώ αύξηση κατά 50% παρουσίασε και η ζήτηση σε είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, όπως υγρά αντισηπτικά και μαντιλάκια.

«Ψυχραιμία, η αγορά εφοδιάζεται κανονικά. Ας δείξουμε ως πολίτες-καταναλωτές ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η αγορά τροφοδοτείται κανονικά, είναι δεδομένη η επάρκεια των αγαθών και δεν υπάρχει λόγος για πανικό» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης με ανάρτησή του χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επιχειρηματίες από τον κλάδο των σουπερμάρκετ θεωρούν αναμενόμενη την αύξηση της ζήτησης, καθώς η αγορά λειτουργεί συνήθως με παρόμοιο τρόπο σε έκτακτες συνθήκες και ο φόβος κάνει μερίδα των καταναλωτών να στοκάρουν προϊόντα φοβούμενοι ελλείψεις στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς σημειώνοντας ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, ενημερώνουν τον κόσμο που επισκέπτεται τα καταστήματα πως υπάρχουν αρκετά αποθέματα για όλους, ενώ έχουν προχωρήσει και σε αύξηση των παραγγελιών προς τους προμηθευτές τους.