Στα επίπεδα άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ διατήρησε ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων την κερδοφορία του για το 2019, παρά τη μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι πρωτοβουλίες για τον μετασχηματισμό των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιρειών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, τα κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 572 εκατ. ευρώ έναντι 730 εκατ. το 2018 παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 22%. Λιγότερες κατά 8% ήταν και οι πωλήσεις, καθώς αυτές υποχώρησαν πέρυσι στα 15,2 εκατ. τόνους από 16,4 εκατ. τόνους το 2018. Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν και από την προγραμματισμένης διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, η οποία διήρκησε πέντε εβδομάδες.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική μετασχηματισμού της εταιρείας μέσα από δράσεις που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες η εταιρεία: «Τέτοια παραδείγματα είναι η συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της συμμετοχής μας στη ΔΕΠΑ, η συμφωνία για την εξαγορά και κατασκευή του μεγαλύτερου πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενεργείας στην Ελλάδα με τιμές χαμηλότερες από το τρέχον κόστος ενέργειας ανά MWh, αλλά και ο σχεδιασμός για ενδυνάμωση των εμπορικών μας δραστηριοτήτων στο εξωτερικό».

 Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Σιάμισιη, υπήρξε πρόοδος και σε θέματα διακυβέρνησης και οργάνωσης με την προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας, καθώς και την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της διοικητικής ομάδας με τον σχεδιασμό μιας πιο λιτής και λειτουργικής δομής.