Δεν εξέπληξε κανέναν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού που διαπιστώθηκε στη χώρα μας. Σε έναν κόσμο όλο και πιο συνδεδεμένο και με τη γειτονική Ιταλία να εξελίσσεται στην Κίνα της Ευρώπης, ήταν ζήτημα χρόνου να κάνει την εμφάνισή του και στη δική μας χώρα ένας ιός που εξαπλώνεται με ταχύτητα και έχει ήδη εμφανιστεί σε πολλές χώρες.

Ο εντοπισμός του πρώτου αυτού κρούσματος, καθώς και των υπολοίπων που με κάθε βεβαιότητα θα ακολουθήσουν, συνιστά μια δοκιμασία που ξεπερνά εκείνη των νοσούντων. Ξεπερνά ακόμη και εκείνη του συστήματος υγείας. Η εμφάνιση του ιού θέτει σε δοκιμασία γενικότερα τις υποδομές του κράτους, αλλά και τον επαγγελματισμό, την ετοιμότητα και οργάνωση των κρατικών λειτουργών και αξιωματούχων. Θέτει ασφαλώς σε δοκιμασία και την κοινωνία, στο μέτρο που οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν ψυχραιμία και να ακολουθούν τις συστάσεις και τις υποδείξεις των Αρχών.

Η στάση των πολιτών, ωστόσο, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα των Αρχών. Εάν το κράτος δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε είναι η βέβαιο πως στην κοινωνία θα εκδηλωθεί πανικός, αφού θα υπερισχύσει η ανασφάλεια και ο φόβος πως τα πράγματα μπορεί να προσλάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Είναι γι’ αυτόν τον πολύ σημαντικό λόγο λοιπόν που το κράτος πρέπει να περάσει με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία. Η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι ένα τεστ κρατικής αποτελεσματικότητας. Και από αυτήν θα κριθεί η κοινωνική συνοχή.