Την υποστήριξη από την πολιτεία με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα του θεσμού των Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων (ΠΕΠ), που μπορεί να λειτουργήσει ως τρίτος πυλώνας του συστήματος, συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, ζήτησε σε χθεσινή του ομιλία στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Οπως είπε, πρόκειται για αναγκαία συνθήκη για να πετύχει ο συγκεκριμένος θεσμός, ο οποίος θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, τόσο για τους αποταμιευτές όσο και την οικονομία εν γένει, κατά πολύ μεγαλύτερα του βραχυπρόθεσμου κόστους των όποιων φορολογικών ελαφρύνσεων. Συμπλήρωσε δε πως η ίδια φορολογική μεταχείριση είναι αναγκαίο να ισχύσει και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής διαχειρίζονται σημαντικού μεγέθους επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια, με ετήσια ασφάλιστρα που ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ. «Καθώς αυτά τα συμβόλαια προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, γίνεται αντιληπτό ότι από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές, όπως ήδη επωφελούνται όσοι εργάζονται σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης» υποστήριξε ο Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο των ΠΕΠ, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού είναι άμεσα εφαρμοστέα και στην Ελλάδα. «Πλέον οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να προβάλλουν την εμπειρία τους σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και να συμβάλλουν, προς όφελος του ασφαλισμένου, στην επικράτηση του θεσμού αυτού και στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα αυξηθεί και η αποταμίευση» τόνισε σχετικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι τα ΠΕΠ στηρίζονται και παρέχονται στη βάση κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποιότητας και ότι για αυτά που παράγονται από ασφαλιστικές επιχειρήσεις απαιτείται η έγκριση τους από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι εχέγγυο της υψηλής ποιότητας των προγραμμάτων αυτών και θα ωθήσει την ασφαλιστική αγορά να ενισχύσει περαιτέρω τις δομές της και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει.

Εξάλλου, σημείωσε ότι η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών, όχι μόνο από ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και από όλες τις οντότητες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό προς όφελος του ασφαλισμένου. «Καθώς το βασικό χαρακτηριστικό των ΠΕΠ είναι η δυνατότητα διακρατικής κινητικότητας και φορητότητας και η διατομεακή αλλαγή παρόχου, δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης κινητικότητας και ευελιξίας που θα επηρεάσουν την επιχειρηματική συμπεριφορά των παρόχων τέτοιων προγραμμάτων αλλά και των καταναλωτών» κατέληξε ο Στουρνάρας.