Χθες πραγματοποιήθηκε στη Λίγκα η εκδίκαση της υπόθεσης με πρωταγωνιστές τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη για το θέμα της πολυϊδιοκτησίας. Μια διαδικασία που διήρκεσε πολλές ώρες και η αλήθεια είναι πως δεν έκανε κανέναν σοφότερο. Οι δύο ΠΑΕ επέμειναν στην προσφιλή τακτική τους που περιλαμβάνει το πέταγμα της μπάλας στην… εξέδρα.

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα τελειώσει και δεν θα εκδοθεί απόφαση για το σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας. Διότι ναι μεν το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Οργανο της Σούπερ Λίγκας εκδίκασε την υπόθεση, όμως η προθεσμία για υπομνήματα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής σημαίνει ότι η απόφαση θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ επανέλαβαν την τακτική της… μπάλας στην εξέδρα και δεν παρείχαν κανένα στοιχείο που να αντικρούει την αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ Ιβάν Σαββίδη και Ιωάννη Καλπαζίδη. Αντίθετα, το αξιοπερίεργο είναι ότι οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ ήταν καλύτερα ενημερωμένοι για τα της Ξάνθης από τους ίδιους τους δικηγόρους της Ξάνθης! Για παράδειγμα, ο Τάκης Μπαλτάκος ήξερε επακριβώς πού προπονούνται οι Εφηβοι της Ξάνθης, όταν ο Χριστοδούλου, νομικός της ακριτικής ομάδας, δεν το γνώριζε καν! Το βασικό μέλημα των δικηγόρων του ΠΑΟΚ δεν ήταν να υπερασπιστούν τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά να καταφερθούν εναντίον των νομικών του Ολυμπιακού. Αρχικά ήθελαν να τους αποβάλουν από την αίθουσα και στο τέλος επιχείρησαν να τους στερήσουν την πρόσβαση στο αποδεικτικό υλικό. Αφού δεν ζήτησαν να τους αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πάλι καλά.

Φυσικά, σε πρώτο ρόλο βρέθηκε ο Τάκης Μπαλτάκος, η τελευταία «μεταγραφή» του Ιβάν Σαββίδη. Παρομοίασε τον Συγγελίδη και τον Σαββίδη με τον Ωνάση και τον Νιάρχο, έκανε λόγο για πρακτικές Τσαουσέσκου και μιλούσε για μανάβηδες και πατάτες απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου. Κατά πάγια τακτική του, απαξίωσε και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με προφανή σκοπό να μειώσει το κύρος του πορίσματός της.

Οι ΠΑΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 14.00 την Παρασκευή για να καταθέσουν έγγραφα υπομνήματα. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η Μαρία Τσαγκιά, πρόεδρος της Επιτροπής, να εκδώσει απόφαση την ίδια μέρα, οπότε τα σπουδαία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα, με τη γνωστοποίηση της ποινής.

Εκείνο που αξίζει να αναφερθεί πάντως από τη χθεσινή διαδικασία είναι ο ισχυρισμός των εκπροσώπων ΠΑΟΚ και Ξάνθης, πως οι δύο ΠΑΕ δεν γίνεται να διωχθούν νομικά, ακόμα κι αν αποδειχθεί το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, λόγω… ΚΑΠ! Μια και η ΕΠΟ αφαίρεσε από τον Κανονισμό το άρθρο 30 που προβλέπει και τις σχετικές ποινές. Μια κίνηση που είχε γίνει με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Γραμμένου και πλέον έχει την ερμηνεία της.

Στα σκοινιά

Η πραγματικότητα είναι πάντως πως ΠΑΟΚ και Ξάνθη βρίσκονται στα σκοινιά. Τα δεδομένα που έχουν παρουσιαστεί αποδεικνύουν πως το σαλέ της ακριτικής ομάδας αγοράστηκε από τον Ιωάννη Καλπαζίδη, ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το παραπάνω είναι σαφές πως δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ξάνθη υποδέχεται την Κυριακή τον ΠΑΟΚ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Για την ακρίβεια, σχεδόν σαν να μην… Η ακριτική ομάδα με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως διαθέτει εισιτήρια για το παιχνίδι για 1.700 οπαδούς του ΠΑΟΚ. Ετσι, τα Πηγάδια θα θυμίζουν περισσότερο… Τούμπα στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, που η… μοίρα το έφερε να είναι μεταξύ δύο ομάδων που πρωταγωνιστούν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.