Οι πέντε απουσίες βουλευτών που θα μπορούσαν να προστεθούν στις 261 ψήφους που συγκέντρωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου (αντί για τις 266 που διαθέτουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής), αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά την, έτσι κι αλλιώς, σύντομη διαδικασία. Αλλά πολιτικό μήνυμα υποκρύπτουν μόνον οι δύο από αυτές – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζουράρι.         

– Ο Αντώνης Σαμαράς, ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που δεν καταμετρήθηκε σε όσους υποστήριξαν την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, φρόντισε να κάνει ακόμη σαφέστερο το μήνυμα ότι η απουσία του αποτελεί και μία προσωπική πολιτική επιλογή: Δεν ψήφισε επειδή απουσίαζε οικογενειακώς στις ΗΠΑ. Στην επιστολή όμως που αναγνώσθηκε στη Βουλή απέφυγε κάθε ονομαστική αναφορά στην υποψήφια Πρόεδρο και αρκέσθηκε στην (άτυπη) διαβεβαίωση ότι αν βρισκόταν εδώ θα ψήφιζε την πρόταση της ΝΔ – εν ολίγοις, δεν εναντιωνόταν μόνον για λόγους κομματικής νομιμοφροσύνης.     

– Ο Κώστας Ζουράρις, πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, θεμελιωτής του κόμματος Πυρίκαυστος Ελλάδα, δεν προσήλθε στη διαδικασία, ούτε έστειλε επιστολή. Η απουσία του πυροδότησε διάφορα σενάρια περί της σκοπιμότητάς της καθώς είχε προτείνει για το ύπατο αξίωμα την ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου και την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη. Σε ραδιοφωνικό σταθμό που τον αναζήτησε (Θέμα fm) είπε ότι… δεν μπορεί να μιλήσει γιατί είναι σε σύσκεψη! Στον δε ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι είχε πρόβλημα μετακίνησης, επικαλούμενοι τις επεμβάσεις που έχει κάνει στο ισχίο του.

– Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη από τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να στείλει μήνυμα στην κομματική ηγεσία, καθώς έφθασε αργοπορημένος στη Βουλή, με τη δικαιολογία ότι «κόλλησε» κάπου στη Λεωφόρο Συγγρού λόγω κίνησης. Δεν πρόλαβε την ψηφοφορία, ζήτησε να ψηφίσει κατ’ εξαίρεση των προβλεπομένων, αλλά αυτό ήταν ανέφικτο…

– Οι άλλες δύο απουσίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς ο Τρύφων Αλεξιάδης και ο Νίκος Συρμαλένιος αντιμετώπιζαν πρόβλημα υγείας.