Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε χθες στην αμερικανική Γερουσία η δίκη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης. Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ ότι προσπαθεί να νοθεύσει τη διαδικασία παραπομπής και απαίτησαν να εξαιρεθεί ο βασικός δικηγόρος του Τραμπ ώστε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

«Περιορίζουν τη διάρκεια της δίκης ώστε η ακροαματική διαδικασία να συνεχίζεται ως αργά τη νύχτα», την ώρα που οι αμερικανοί πολίτες δεν θα παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους» διαμαρτυρήθηκε ο Ανταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός βουλευτής που είναι επικεφαλής της κατηγορούσας Αρχής, αναφερόμενους στους κανόνες που εισηγήθηκε ο Μακόνελ.

«Αυτοί δεν είναι κανόνες για μια δίκαιη δίκη. Είναι κανόνες για μια νοθευμένη διαδικασία» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν μάρτυρες για να καταθέσουν, αλλά η άλλη πλευρά δεν το επιθυμεί. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία έσπευσε να δηλώσει ότι θα αφήσει στην άκρη οποιαδήποτε κίνηση των Δημοκρατικών να πιέσουν για πρόωρη ψηφοφορία προκειμένου να κληθούν μάρτυρες και να κατατεθούν αποδεικτικά στοιχεία. Ο Μακόνελ, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα συντονίσει τη δίκη σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο, πρότεινε κανόνες που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία, χωρίς να δοθούν νέες καταθέσεις ή να παρουσιαστούν αποδείξεις. Με βάση την πρότασή του, η υπεράσπιση και η κατηγορούσα Αρχή θα έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες, ίσα μοιρασμένες για κάθε πλευρά, ώστε να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους μέσα σε διάστημα 4 ημερών. Οι δικηγόροι του Τραμπ θα μπορούν να ζητήσουν από την αρχή από τους Γερουσιαστές να απορρίψουν όλες τις κατηγορίες, όμως η πρόταση αυτή μάλλον δεν θα συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να εγκριθεί. Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο, επί πολλές ώρες, σε μια προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ίσως και σε δύο εβδομάδες.

Το άλλο μεγάλο διαδικαστικό θέμα που προκάλεσε ένταση χθες είναι ο δικηγόρος του Τραμπ, Πατ Τσιπολόνε. Οι επτά Δημοκρατικοί βουλευτές που συγκροτούν την κατηγορούσα Αρχή προειδοποίησαν χθες ότι η ανάθεση της υπεράσπισης του προέδρου στον Τσιπολόνε συνιστά παράβαση του νομικού ηθικού κώδικα, δεδομένου ότι ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου είναι ταυτόχρονα ουσιώδης μάρτυρας. Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι υποστηρίζουν ότι ο Τσιπολόνε πρέπει να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα και τις πληροφορίες που γνωρίζει από πρώτο χέρι για την άσκηση πιέσεων στην Ουκρανία εκ μέρους του Λευκού Οίκου, ως νομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ.

Η δίκη διεξάγεται καθώς έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ η προεκλογική εκστρατεία και όλοι περιμένουν να δουν εάν θα επηρεάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CNN, η πλειοψηφία των Αμερικανών- ποσοστό 51% – θέλει να καταδικάσει η Γερουσία τον Ντόναλντ Τραμπ και να τον απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο. Το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θέλει να δει τον αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.