Τηλεφωνική συνομιλία όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λιβύη είχαν χθες το βράδυ οι πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Βερολίνου, όπου αναμένεται να γίνουν διεξοδικές συζητήσεις. Νωρίτερα χθες η αμερικανική κυβέρνηση είχε στείλει μήνυμα τόσο προς την Αγκυρα όσο και προς τη Μόσχα που θέλουν να γίνουν «κυρίαρχοι του παιχνιδιού» στη βορειοαφρικανική χώρα.  

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε την άμεση αποχώρηση από τη Λιβύη των ρώσων μισθοφόρων και των σύρων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για χώρες που τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Οι χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα στη Λιβύη πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία σύρων μαχητών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχη παρέμβαση υπήρξε και από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο οποίος κατήγγειλε ανοικτά τη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας και της Τουρκίας στη σύρραξη στη Λιβύη, λέγοντας πως «η Τουρκία και η Ρωσία άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου». «Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη» τόνισε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη λιβυκή κρίση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Λέμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη. Ομως το ίδιο σύνθημα είχαμε πει επίσης για τον πόλεμο στη Συρία. Και τι βλέπουμε στη Συρία; Τη στρατιωτική επιλογή. Αυτό υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί στη Λιβύη» προειδοποίησε.