Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αμηχανία προκάλεσε στην αξιωματική αντιπολίτευση η πρωθυπουργική πρόταση για την προεδρική υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από χθες το βράδυ τη ζυγίζει πολιτικά, αποφεύγοντας να την απορρίψει εξαρχής. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως πρωθυπουργός είχε προτείνει την Σακελλαροπούλου για την προεδρία του ΣτΕ στα τέλη του 2018, βρίσκεται εν μέσω του διλήμματος και, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι δύσκολο να τοποθετηθεί καθαρά με μια αρνητική θέση.
Ηδη υπάρχουν εισηγήσεις στον Τσίπρα να στηρίξει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, αν και τονίζεται πως θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό που να δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δείξει τη μέγιστη θεσμική υπευθυνότητα, υπερψηφίζοντας την ανώτατη δικαστικό και αφήνοντας στην άκρη τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις.
«Δεν είναι εύκολο να βρούμε λόγους να πούμε όχι. Μια θετική στάση μας θα μας έδινε πολλούς πόντους στο πολιτικό παιχνίδι» σχολίαζε στα «ΝΕΑ» κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Σακελλαροπούλου δεν προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο. Από την άλλη πλευρά όμως ήδη υπάρχουν τοποθετήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρουν ότι η πρόεδρος του ΣτΕ έχει ταχθεί σε μείζονα θέματα στο ΣτΕ κατά περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, όπως στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Επί της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του κόμματος, πιθανότητα και σήμερα, ώστε τα κεντρικά στελέχη να τοποθετηθούν και να υπάρξει συλλογική απόφαση επί της υποψηφιότητας Σακελλαροπούλου με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως τονιζόταν.
ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ. Στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποφασίστηκε να συγκληθεί λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Κίνημα Αλλαγής θα αποφασίσει αν θα συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Παρότι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πριν από την απόφαση βουλευτών και κόμματος, η πρώτη διάθεση που ανιχνεύθηκε χθες το βράδυ στο κεντροαριστερό στρατόπεδο ήταν θετική. Η Σακελλαροπούλου, η οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «δεν προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της ΝΔ», ανήκει στην ευρύτερη Κεντροαριστερά και στο προοδευτικό Κέντρο, ενώ η θητεία της στο ΣτΕ έχει προοδευτικό πρόσημο. Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι γυναίκα εκλαμβάνεται εξίσου θετικά. Μια ένσταση που καταγράφηκε για την Πρόεδρο του ΣτΕ είναι το ότι δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο, ιδιότητα που ίσως θα ήταν προτιμότερη στην τρέχουσα συγκυρία, με ανοιχτά τα εθνικά θέματα. Και πάλι όμως δεν φαίνεται πως αυτό θα επηρεάσει την κεντροαριστερή απόφαση.
Ο ΠΕΡΙΣΣΟΣ. Το δε ΚΚΕ ως πάγια θέση του δεν ψηφίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που διεμήνυσε στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν είναι το πρόβλημα του προσώπου, είναι το πρόβλημα του τι ενέργειες, τι πολιτικά καθήκοντα υλοποιεί ο εκάστοτε ΠτΔ» είχε πει τότε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και έτσι θα κινηθεί ο Περισσός και με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
ΤΟ ΜέΡΑ25. Η πρώτη αντίδραση στο διάγγελμα Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου ήταν από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Μάλιστα όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, στη διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 θα δοθεί η απάντηση-πρότασή του, όπως έλεγαν χθες τα κορυφαία στελέχη του, για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι επίσης γυναίκα. Επικριτική υπήρξε και η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην πρόταση Μητσοτάκη.