Η κατάθεση του αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Αγγελή για την υπόθεση Νovartis φέρνει στο προσκήνιο δύο τεράστια  ζητήματα.

1 Οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Αλέξη Τσίπρα. Τι εννοώ; Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν είχε πειστεί μέχρι τώρα από μια αφελή ιδέα. Ποια;

Οτιο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος «κάνοντας τη βόλτα του ένα απόγευμα» είχε αποφασίσει – μόνος του – να προωθήσει στη δημόσια σφαίρα την ενδεχόμενη δωροδοκία δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών από τη φαρμακευτική εταιρεία Νovartis!

Ωστόσο, η κατάθεση του αντεισαγγελέα του ΑΠ επαναφέρει τα πράγματα στον δρόμο της «κοινής λογικής»! Και κατ’ ουσία μας λέει  ότι όλα γίνονταν με τη συναίνεση – αλλά και τις αποφάσεις – του Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος «θέλγονταν» με την ιδέα, όπως λέει ο κ. Αγγελής, ότι η συνεχής προβολή του επίμαχου σκανδάλου μπορούσε να εξασφαλίσει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα επιπλέον 3% στις εθνικές εκλογές)!

Ετσι, η κατάθεση τούτη θέτει σε σφοδρή αμφισβήτηση την κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία είχε απαλλάξει προκαταβολικά των ενδεχόμενων ποινικών του ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα με την άποψη «ότι οι πρώην πρωθυπουργοί πηγαίνουν απλώς στα σπίτια τους» (ακόμη και όταν εγκληματούν).

Ομως η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, γιατί μόνο οι μεσαιωνικοί μονάρχες είχαν ασυλία για τα εγκλήματά τους, αφού λογοδοτούσαν αποκλειστικά στον Θεό!

Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί, ότι οι Δημοκρατικοί πριν από λίγες μέρες στην Αμερική διατύπωσαν κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και άλλα αδικήματα εναντίον του προέδρου Τραμπ, τονίζοντας εμφαντικά ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου (No one is above the law).

Mάλιστα ο Thomas Friedman διατύπωσε τη γνώμη, ότι με αυτή την επιλογή διασώθηκε η δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες

(Impeach Trump. Save America, «NY Times», 10/12/2019)!

Υπό αυτήν την έννοια, η κατάθεση του κ. Αγγελή «επαναφέρει» το ζήτημα των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Αλέξη Τσίπρα

(εκτός αν θέλουμε να είμαστε ένα «έθνος ανάδελφο» και σε αυτό το επίπεδο)!

2 Εγγραφο του FBI για τη μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ομως ο αντεισαγγελέας του ΑΠ κατέθεσε και ένα επιπρόσθετο έγγραφο, από το οποίο συνάγεται ένα «κρίσιμο μέγεθος».

Ποιο; Με άλλα λόγια, ότι το αμερικανικό FBI δεν είχε πληροφορίες για τη δωροδοκία πολιτικών προσώπων από τη φαρμακευτική εταιρεία Νovartis!

Εάν αυτό το μέγεθος επιβεβαιωθεί και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία, τότε ενδυναμώνεται η σχετική κατηγορία για την ηθική αυτουργία σε «κατάχρηση εξουσίας» (άρθρο 239 του ΠΚ)!

Το συμπέρασμα; Ο Καρλ Πόπερ έλεγε ότι οι θεωρίες συνωμοσίας γίνονται πιστευτές μόνο από εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγήσουν αιτιωδώς τον κόσμο!

Ομως η κοινή γνώμη δεν έχει ανάγκη από θεωρίες συνωμοσίας! Θέλει απλώς να μάθει την αλήθεια για αυτή τη σκοτεινή υπόθεση!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ kalfelis@law.auth.gr