Οκτώ χρόνια και κάτι από εκείνο το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2011. Μιας νύχτας σημαδιακής για τον Ολυμπιακό, που με έναν τρόπο «ξυπνά» οκτώ χρόνια μετά. Η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Οπως και τώρα. Η τελευταία συμμετοχή του Αβραάμ Παπαδόπουλου στη διοργάνωση. Η ήττα από την Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη (0-3) και κυρίως ο αποκλεισμός από καραμπόλα για τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε. Από το «διπλό» της Μαρσέιγ στην Ντόρτμουντ (2-3). Στη Βεστφαλία ο Ματιέ Βαλμπουενά εμφανίστηκε από τον πάγκο στο 67΄για τους Φωκαείς με το σκορ στο 2-1. Η δική του απόδοση ήταν που έφερε τα πάνω-κάτω. Και το δικό του νικητήριο γκολ στο 87′ έστειλε τη Μαρσέιγ στους «16» και τους Ερυθρόλευκους στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ.

Πολλά κοινά

Οκτώ χρόνια μετά λοιπόν σε μια… μικρή συνωμοσία του σύμπαντος τα «κοινά» στοιχεία είναι πολλά. Πάρα πολλά. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αν και όχι στο 100% μοιάζει έτοιμος να ξαναβρεθεί κάτω από τα άστρα του Τσάμπιονς Λιγκ, τελευταία αγωνιστική των ομίλων στο Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας. Η πρώτη του συμμετοχή από τότε! Με τους Ερυθρόλευκους να διεκδικούν και πάλι μια πρόκριση (στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ συνεχίζουν με νίκη). Και να ανησυχούν για τον Ματιέ Βαλμπουενά καθώς η παρουσία του 35χρονου άσου είναι στον «αέρα». Ο πολύπειρος μεσοεπιθετικός ταξίδεψε στην πατρίδα του για να δει έναν φίλο του γιατρό και αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στου Ρέντη ώστε να δοκιμάσει να ακολουθήσει το πρόγραμμα της ομάδας. Σήμερα που είναι να προπονηθεί κανονικά και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Εχει σημασία λοιπόν η μέρα προκειμένου να αποδειχθεί σε τι κατάσταση είναι και ο Βαλμπουενά πέραν του αρχηγού. Και πόσο μπορεί να υπολογίζει σε εκείνον ο Πέδρο Μαρτίνς. Οι πιθανότητες, πάντως, δεν είναι με το μέρος του πορτογάλου τεχνικού, που το πιθανότερο είναι να «ετοιμάσει» την ομάδα του σε 4-4-2 με τον Μασούρα να αναλαμβάνει τη θέση του δεύτερου φορ. Μια δοκιμή που πιθανότατα δεν έγινε τυχαία στο Αγρίνιο. Και που λογικά δείχνει τον δρόμο για το ματς της Τετάρτης, αν τελικά δεν προλάβει να δηλώσει ετοιμοπόλεμος ο Βαλμπουενά.

Πρόσωπα και διάταξη

Σχήμα με Ομάρ και Τσιμίκα στα δύο άκρα της άμυνας. Με τον Σεμέδο και τον Αβραάμ στους στόπερ. Καμαρά, Γκιγιέρμε (ο καλύτερος του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο το Σάββατο) στη μεσαία γραμμή. Ποντένσε και Ραντζέλοβιτς ή Λοβέρα στα δύο άκρα. Και ο Μασούρας με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί στην επίθεση. Αυτό φαίνεται το επικρατέστερο σχήμα. Η επόμενη επιλογή είναι το 4-3-3 με τον Μπουχαλάκη να γίνεται η έξτρα λύση στη μεσαία γραμμή και τον Μασούρα να επιστρέφει στα άκρα. Σήμερα όμως είναι Δευτέρα. Μέχρι την Τετάρτη προφανώς αυτά αλλάζουν. Οι δύο προπονήσεις θα φέρουν στο προσκήνιο κάτι περισσότερο από τις πρώτες ενδείξεις.