Επιτυχημένη ήταν η έκδοση του ευρωομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθώς η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά δύο φορές, με τους επενδυτές να προσφέρουν 1,2 δισ. ευρώ και το επιτόκιο να κλειδώνει κάτω από το 6,4%.

Πηγές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα της εξόδου του ομίλου επιβραβεύουν και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη νέα διοίκηση των αδελφών Καλλιτσάντση για τη συνολική αναδιάταξή του.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο High Yield Green Bond (Υψηλής Απόδοσης Πράσινο Ομόλογο) στην Ευρώπη για το 2019 και τη μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High Yield μετά την ελληνική κρίση. Πολύ περισσότερο, όμως, πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο στοίχημα που κέρδισε η νέα διοίκηση του ομίλου, καθώς επετεύχθη απόλυτα ο στόχος ενός πραγματικά διεθνούς ομολόγου που θα εξασφάλιζε μελλοντική πρόσβαση σε μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Συγκεκριμένα στο ομόλογο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά πάνω από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και μόλις 25% ελληνικής προέλευσης.

Η μεγάλη συμμετοχή και η διπλάσια της προσφοράς κάλυψη, που έφτασε λίγο πριν από το κλείσιμο του βιβλίου τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, οδήγησε τελικά το κουπόνι προς τα κάτω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κάτω από το 6,4% αντί των αρχικών ενδείξεων που είχαν κυκλοφορήσει και έκαναν λόγο για 6,75% ή 7%.

Σημειώνεται πως το επιτόκιο του ομολόγου βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του ομίλου (5,5% – 6%), ενώ κινείται κάτω από το συνολικό κόστος χρήματος για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έχει ο όμιλος κινούνται μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερα από το σταθερό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται ο όμιλος.

Ανάμεσα στα οφέλη που επιτυγχάνει ο όμιλος με την έκδοση αυτή είναι η πρόσβαση και επαφή με μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί στο μέλλον με ακόμα καλύτερους όρους και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, μεγαλύτερο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω του ομολόγου θα διοχετευθούν για τη μείωση του δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της ΑΚΤΩΡ και απελευθέρωσε σημαντικές ταμειακές ροές.