O πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ που διώκεται ποινικά ενώ βρίσκεται στο πόστο του έγινε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου: ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Αβιχάι Μάντελμπλιτ ανακοίνωσε πως αποφάσισε να του απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε χθες το βράδυ ο Νετανιάχου δήλωσε πως η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του ισοδυναμεί με απόπειρα πραξικοπήματος, επιμένοντας πως οι ερευνητές «δεν κυνηγούσαν την αλήθεια, κυνηγούσαν εμένα. Θα συνεχίσω να ηγούμαι του Ισραήλ» διαβεβαίωσε.

Η απόφαση του εισαγγελέα δεν υποχρεώνει τον Νετανιάχου να παραιτηθεί, φέρνει όμως τη χώρα σε αχαρτογράφητα ύδατα και ενδέχεται να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες: οι ισραηλινοί βουλευτές έχουν εφεξής διορία τριών εβδομάδων ώστε να ορίσουν πρωθυπουργό προκειμένου να βγει η χώρα από το άνευ προηγουμένου πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αφού ούτε ο Νετανιάχου ούτε ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, τις δεύτερες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σε διάστημα ενός έτους. Αν η προθεσμία που έχουν οι βουλευτές παρέλθει χωρίς τον ορισμό πρωθυπουργού, τότε η χώρα θα οδηγηθεί για ακόμη μια φορά σε εκλογές.

Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου είχε καλέσει εκ νέου τον Γκαντς σε διαπραγματεύσεις, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Μπλε-Λευκό ωστόσο αρνείται να μοιραστεί την εξουσία με κάποιον ο οποίος ενδέχεται να δικαστεί για υποθέσεις διαφθοράς. Το βέβαιο είναι πως η απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του Νετανιάχου, του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία του Ισραήλ, μειώνει τις πιθανότητες να λάβει μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες την απαιτούμενη στήριξη 61 βουλευτών ώστε να παραμείνει στο πόστο του.