Ο δράστης οδηγήθηκε ήδη σε ψυχιατρείο. Αλλά η Γερμανία θρηνεί για το θύμα: τον Φριτς φον Βαϊτσέκερ, γιο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ.

Ο 59χρονος γιατρός δολοφονήθηκε την Τρίτη το βράδυ στη διάρκεια διάλεξής του στην κλινική Σλόσπαρκ του Βερολίνου. Ο 57χρονος δράστης ήταν μεταξύ των περίπου 20 ατόμων που παρακολουθούσαν τη διάλεξη, προς το τέλος της οποίας επιτέθηκε στον Βαϊτσέκερ με μαχαίρι και τον τραυμάτισε θανάσιμα στον λαιμό. Αφησε επιτόπου την τελευταία του πνοή, παρά την άμεση κινητοποίηση των γιατρών του τμήματος επειγόντων περιστατικών, ήταν αδύνατο να σωθεί. Ενας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας που παρακολουθούσε τη διάλεξη προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον δράστη, ο οποίος τον τραυμάτισε σοβαρά, νοσηλεύεται, στο μεταξύ, εκτός κινδύνου. Με την παρέμβαση και των υπολοίπων επισκεπτών ο δράστης ακινητοποιήθηκε και παραδόθηκε στην αστυνομία.

Το κίνητρο: ο δράστης από τη Ρηνανία – Παλατινάτο, στην κεντρική δυτική Γερμανία, είναι ψυχικά διαταραγμένος και είχε βάλει στόχο την οικογένεια φον Βαϊτσέκερ. Οι ανακριτικές Αρχές διαπίστωσαν μία «ψυχικά διαταραγμένη γενική απέχθεια κατά της οικογένειας του δολοφονηθέντος». Μέχρι τώρα δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές, είχε λευκό ποινικό μητρώο. Αλλά η δολοφονία του Βαϊτσέκερ δεν έγινε εν βρασμώ, ήταν από καιρό προσχεδιασμένη. Ο δράστης γνώριζε από το Διαδίκτυο ότι το βράδυ της Τρίτης θα έδινε διάλεξη ο αρχίατρος, ειδικός σε θέματα ήπατος και χοληφόρων. Εφτασε την Τρίτη με τρένο στο Βερολίνο, αφού είχε προμηθευτεί πριν από την αναχώρησή του το μαχαίρι για τη δολοφονική πράξη.

Ο Φριτς φον Βαϊτσέκερ ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές οικογένειες της Γερμανίας. Ηταν το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ, ο οποίος απεβίωσε το 2015 και είχε χρηματίσει κυβερνήτης – δήμαρχος του Βερολίνου. Ο Φριτς φον Βαϊτσέκερ, γεννημένος το 1960 στο Εσεν της βορειοδυτικής Γερμανίας, είχε πίσω του μία λαμπρή καριέρα στην ιατρική με σταθμούς το Φράιμπουργκ, το Χάρβαρντ και την πανεπιστημιακή κλινική της Ζυρίχης, ενώ από το 2005 ήταν διευθυντής του τμήματος Γαστρεντερολογίας και Καρδιολογίας της ιδιωτικής κλινικής «Σλόσπαρκ» στο δυτικό Βερολίνο.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έστειλε χειρόγραφα τα συλλυπητήριά του στην 87χρονη πρώην «Πρώτη Κυρία», μητέρα του θύματος Μαριάνε φον Βαϊτσέκερ. «Είναι μία αποτρόπαια πράξη για την οικογένεια Βαϊτσέκερ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης συλλυπούνται τη χήρα και ολόκληρη την οικογένεια» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Ο φίλος μου Φριτς φον Βαϊτσέκερ δολοφονήθηκε, είμαι άναυδος και πρέπει να μοιραστώ τον θρήνο μου» έγραψε στο Twiter ο Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP).

Δεν είναι η πρώτη δολοφονική επίθεση ψυχοπαθούς στη Γερμανία. Θύμα επίθεσης ήταν το 1990 ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σημερινός πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είναι έκτοτε στην αναπηρική καρέκλα. Την ίδια χρονιά είχε δεχτεί επίθεση από γυναίκα με μαχαίρι και ο τότε πρωθυπουργός του Ζάαρ και υποψήφιος καγκελάριος του SPD Οσκαρ Λαφοντέν. Η δολοφονία του Βαϊτσέκερ βγάζει για μία ακόμα φορά στην επιφάνεια το ζήτημα ασφάλειας προβεβλημένων προσωπικοτήτων.