Ο «Ηρακλής» στις Βρυξέλλες για το πράσινο φως
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το σχέδιο νόμου για το ελληνικό σχέδιο «Ηρακλής» που θέτει ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών κατά 30 δισ. ευρώ βρίσκεται από την Παρασκευή στην DGComp, προκειμένου να πάρει το πράσινο φως και να ξεκινήσει η εφαρμογή του πριν από το τέλος του έτους. Γι' αυτό και οι τράπεζες ετοιμάζονται πυρετωδώς αφού από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα για αυτές. Πρόκειται άλλωστε για το πιο κρίσιμο ζήτημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, μαζί με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως από το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από το προβληματικό κομμάτι τους θα εξαρτηθεί τους επόμενους μήνες η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας που αποτελεί προϋπόθεση για να τρέξουν οι επενδύσεις και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στις εκθέσεις των θεσμών όσο και των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων το μήνυμα που αποστέλλεται στην ελληνική κυβέρνηση είναι σαφές: χωρίς την οριστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών, μεγάλες επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα.
Σχόλια - φωτιά
για το Φορολογικό
Ούτε 50 ούτε 100 ούτε 200, αλλά 831 σχόλια συγκέντρωσε το φορολογικό νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Σχεδόν τα μισά σχόλια ή, για να είμαστε ακριβείς, 349 έγιναν στο άρθρο 7, το οποίο αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Τα σχόλια ήταν φωτιά. Οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο που κρύβει πρόσθετο φόρο καθώς υποχρεώνει τους φορολογουμένους να καταναλώνουν περισσότερο από τις ανάγκες τους για να μην τιμωρηθούν με έξτρα φόρο 22%. Δεύτερο σε σχόλια έρχεται το άρθρο 4 για τις παροχές σε είδος. Εβδομήντα πολίτες σχολίασαν τη συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίζοντας άδικη τη φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει από τη χρήση εταιρικού αυτοκινήτου και ζητούν να καταργηθεί ειδικά για τους ιατρικούς επισκέπτες. Εξήντα δύο σχόλια δέχθηκε η διάταξη που αφορά το αφορολόγητο για τα παιδιά, με τους φορολογουμένους να κατηγορούν την κυβέρνηση για αδικία εις βάρος των μισθωτών με μεσαία εισοδήματα. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου από τους φορολογουμένους ήταν πολλά. Αυτό που μένει τώρα να δούμε είναι εάν η κυβέρνηση τα λάβει υπόψη της και προχωρήσει σε διορθώσεις στο Φορολογικό. Μαθαίνω ότι τα πρώτα «μερεμέτια» έγιναν στις διατάξεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και την έκπτωση φόρου για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων. Αναμένονται και άλλες αλλαγές, ενώ το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει περισσότερες διατάξεις. Για να δούμε...
Δανεικά υψηλού κόστους
Ακριβά φαίνεται πως κοστίζει στο Δημόσιο ο αναγκαστικός δανεισμός του από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα διαθέσιμά τους σε ρέπος. Στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου το Δημόσιο πλήρωσε τόκους που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι «ενδοκυβερνητικοί» τόκοι, δηλαδή οι τόκοι τους οποίους κατέβαλε το κράτος στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που κατέχουν κρατικούς τίτλους, κυρίως ρέπος, διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2019 σε 783 εκατ. ευρώ από 841 εκατ. ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η πρακτική δανεισμού του Δημοσίου από τους επιμέρους φορείς του κράτους αποδεικνύεται δαπανηρή, ενώ υπολογίζεται ότι το ύψος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου με ρέπος φτάνει τα 20 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Οκτωβρίου, τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου που βρίσκονται κατατεθειμένα σε αυτήν ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 15 δισ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που χορήγησε ο ESM το περασμένο καλοκαίρι μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο - από τα οποία, τα 9,5 δισ. ευρώ προβλεπόταν να ενισχύσουν το λεγόμενο «μαξιλάρι ρευστότητας» και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εξόφληση χρέους.
Στο μεταξύ, στα διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν προστεθεί άλλα περίπου 7 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τον δανεισμό του Δημοσίου μέσω ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. Από τον λογαριασμό αυτό θα αποπληρωθούν και τα 2,8 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι δικαιούχοι για επίδομα ενοικίου
Περισσότερα από 264 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν τα νοικοκυριά στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου για επίδομα ενοικίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν εγκριθεί αιτήσεις 232.686 νοικοκυριών για το επίδομα στέγασης, με τον συνολικό αριθμό των ωφελουμένων να ανέρχεται σε περισσότερα από 602.140 άτομα, από τα οποία περισσότερα από 202.440 είναι παιδιά (από τις εγκεκριμένες αιτήσεις περίπου οι μισές, 50,03%, αφορούν νοικοκυριά με παιδιά). Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά (32,45%), ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό (23,23%) αφορά τετραμελείς οικογένειες. Η μέση μηνιαία πληρωμή επιδόματος στέγασης ανά ωφελούμενο νοικοκυριό είναι 120,59 ευρώ και ο συνολικός μηνιαίος προϋπολογισμός υπερβαίνει τα 28 εκατ. ευρώ.
Ο ευλογημένος λιγνίτης έγινε... κατάρα
Τι θα γίνει τελικά με τον λιγίτη; Η απάντηση που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είναι χαρακτηριστική:
Οπως εξήγησε, «ο λιγνίτης, εκεί που κάποια στιγμή θεωρείτο διαμάντι και πετράδι της ΔΕΗ, έγινε βαρίδι λόγω των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ, μόνο το 2018 και μόνο από τον λιγνίτη, έχασε 200 εκατ. ευρώ. Το 2019, λόγω της αύξησης των επιβαρύνσεων για το διοξείδιο του άνθρακα, θα χάσει 300 εκατ. ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα, το πράγμα θα εξελιχθεί επιδεινούμενο κάθε χρόνο που θα ακολουθεί».
Αναφορικά με τη μετάβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική εποχή προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, ο Χατζηδάκης ανήγγειλε τη δημιουργία μιας διυπουργικής επιτροπής για τον συντονισμό των δράσεων της κυβέρνησης.
Ο ίδιος περιέγραψε και τους πόρους που μπορούν να βρεθούν για τις παρεμβάσεις αυτές και όπως είπε είναι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ, η διεκδίκηση αυξημένων κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης, η απόδοση των 130 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες από το τέλος λιγνίτη της ΔΕΗ. Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε τον διάλογο με τους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές για το σχέδιο μετάβασης…