Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα για να προειδοποιήσουν 11.000 επιστήμονες από 153 χώρες πως η κλιματική κρίση θα επιφέρει «ανείπωτα δεινά» στην ανθρωπότητα.

Πρόκειται για μια χρονική σύμπτωση που δεν εκθέτει μόνο τον αρχιτέκτονα της αμερικανικής αποχώρησης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο Τραμπ. Συγχρόνως φέρνει την αμερικανική υπερδύναμη προ των ευθυνών της. Τι σκέπτεται να πράξει το Κογκρέσο; Πώς σκέπτονται να αντιδράσουν κόμματα και πολίτες; Θα παρακολουθούν απαθείς τον πρόεδρό τους να σπρώχνει τον πλανήτη προς την καταστροφή και να απειλεί την ίδια τους τη ζωή;

Τα ερωτήματα δεν είναι θεωρητικά. Πέρα από τη σημασία που έχει η αμερικανική αποχώρηση σε επίπεδο συμβολισμών, οι ΗΠΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον κόσμο. Αποτελούν δηλαδή το μεγαλύτερο γρανάζι ανάμεσα στις 197 χώρες που έβαλαν την υπογραφή τους για να γίνει η συμφωνία λειτουργική. Πολύ σωστά επομένως χώρες όπως η Κίνα και η Γαλλία εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση του Λευκού Οίκου.

Αλλά και πολύ σωστά η επιστημονική κοινότητα δεν στρογγυλεύει τα λόγια της. Οι χιλιάδες αυτοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν την κατάσταση του πλανήτη επείγουσα σημειώνοντας πως η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι πίστευαν οι ίδιοι στο παρελθόν. Κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.