Τυπικά το Κτηματολόγιο – σε μια προσπάθεια να «τρέξει» το πρόγραμμα κτηματογράφησης – διευκολύνει την κατάθεση της δήλωσης ώστε να θεωρείται εμπρόθεσμη ακόμη κι αν δεν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, υπό τον όρο ότι ο δηλών θα δεσμευτεί με υπεύθυνη δήλωση να προσκομίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τα πλήρη στοιχεία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κανόνας που ακολουθούν – συνήθως – οι μελετητές. Το δικαίωμα όταν κατατίθεται η δήλωση να μην έχει την τελική, και κατά τον νόμο υποχρεωτικά, στήριξη από έγγραφα τα οποία, αν δεν προσκομιστούν, ούτως ή άλλως οδηγούν σε ακύρωση της δήλωσης, όμως θα πρέπει, με τα στοιχεία που τη συνοδεύουν, να προσδιορίζεται νομικά και γεωμετρικά (με ανεκτή ακρίβεια) ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στη συνολική επεξεργασία των δικαιωμάτων. Σημειώνεται πως η δήλωση στο Κτηματολόγιο αν δεν είναι ειλικρινής επισύρει τις ίδιες συνέπειες με την υπεύθυνη δήλωση.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η βεβαίωση εμπρόθεσμης δήλωσης δίνεται με ευθύνη των μελετητών που συντάσσουν της μελέτες κτηματογράφησης. Χορηγούνται από τα κατά τόπους γραφεία συλλογής δηλώσεων. Σε μερικές περιπτώσεις, όχι πάντως σε όλους τους νομούς, οι βεβαιώσεις χορηγούνται και ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά. Δεν χρειάζεται δηλαδή ο ιδιοκτήτης να μεταβεί στο γραφείο συλλογής δηλώσεων σε μια περίοδο που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας. Τα στοιχεία που ζητούνται να συμπληρωθούν είναι το ονοματεπώνυμο, το ΑΦΜ, το email και ένα τηλέφωνο για επικοινωνία, αριθμός δικαιωμάτων που θα δηλωθούν, σε ορισμένες περιπτώσεις συνολικά, σε άλλες ανά προκαποδιαστριακό ΟΤΑ.

Προσοχή: Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως αν τα ραντεβού αφορούν ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής της λήξης της εμπρόθεσμης κατάθεσης των δηλώσεων θα πρέπει να οριστούν πριν από αυτήν.

Ολες οι πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες των μελετητών ανά περιφερειακή ενότητα.

Οι διευθύνσεις υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).