Είναι γνωστό πως κάτω από το βάρος των αυξημένων εισφορών και της βαριάς φορολογίας, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες, και ειδικά στη Βουλγαρία, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερου φορολογικού καθεστώτος. Η αιμορραγία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και ανάμεσα στους πολλούς ευνόητους λόγους είναι πως το κράτος στερείται έσοδα από τις δραστηριότητες των πολιτών του.

Δεν μπορεί επομένως παρά να χαιρετιστούν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση τα φορολογικά κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και πάλι την έδρα τους στη χώρα μας. Είναι απαραίτητη αυτή η επιστροφή για την τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας και τη συνολικότερη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Μπορεί η Ελλάδα να μη γίνει ο μαγνήτης που είναι από αυτήν την άποψη η Ιρλανδία, δεν υπάρχει αμφιβολία όμως πως η γεωοικονομική της θέση είναι ευνοϊκή από πολλές απόψεις.

Σκοπός όλων αυτών των κινήσεων ασφαλώς δεν είναι ένα κράτος οικονομικά εύρωστο αλλά με φτωχούς πολίτες. Ο στόχος πρέπει να είναι πάντα η διεύρυνση της μεσαίας τάξης και η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων. Μόνο εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα έχουν πιάσει τα φορολογικά κίνητρα τόπο. Μόνο εάν διευκολυνθούν οι λίγοι για να ωφεληθούν οι πολλοί.