Οι αντιδράσεις των φιλάθλων στα ελληνικά γήπεδα σχετικά με το VAR και όσα ισχύουν γύρω απ’ αυτό, είναι αντιδράσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα γύρω από τη διαδικασία. Φταίνε μόνο αυτοί; Οχι, αλλά σίγουρα έχουν μερίδιο ευθύνης. Αν ψάξουν, θα βρουν. Οταν βρουν, θα ενημερωθούν. Στη Λαμία το κοινό διαμαρτυρόταν σε κάθε φάση που ο βοηθός άφηνε να εξελιχθεί και που στο φινάλε της σήκωνε τη σημαία για οφσάιντ.

Αυτή είναι και η εντολή όμως, κάτι που ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Ακόμα και αν ο βοηθός είναι 100% σίγουρος πως ο επιτιθέμενος βρίσκεται σε θέση οφσάιντ, οφείλει να αφήσει τη φάση να εξελιχθεί. Στο φινάλε της, έχει το δικαίωμα να σηκώσει τη σημαία, είτε μπει το γκολ, είτε όχι, δείχνοντας τη δική του απόφαση. Και το VAR καλείται από εκεί και πέρα να τον δικαιώσει ή να τον διαψεύσει και να αποδώσει δικαιοσύνη.

Αυτό συμβαίνει για να μη σταματάνε οι επιθετικοί τις φάσεις, βλέποντας μια σηκωμένη σημαία στο πλάι. Πριν από το VAR, θα ήταν μια χαμένη φάση και πιθανότατα να στερούταν μια ομάδα την ευκαιρία να σκοράρει. Τώρα αυτό δεν υπάρχει.

Το θετικό είναι πως τόσο οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, όσο και της NOVA σε κάθε τέτοια φάση ανέφεραν τη συγκεκριμένη παράμετρο προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος. Και είναι υποχρέωση όλων μας, ιδιαίτερα των media να ενημερώνουμε σωστά τον κόσμο προκειμένου να μην υπάρχει μπέρδεμα. Θα πάρει καιρό για να το συνηθίσουν όλοι, θα γίνουν λάθη και σωστά, όμως αν θέλουμε κάποια στιγμή το VAR να μας βοηθάει και όχι να μας μπερδεύει, τότε οφείλουμε να έχουμε δύο πράγματα: υπομονή και σωστή ενημέρωση.