Κίνδυνο αποκλεισμού τόσο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Κατάρ, όσο και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αντιμετωπίζει ο αμερικανός σπρίντερ Κρίστιαν Κόλμαν, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail» δέχθηκε τρίτο non show. Αυτό σημαίνει πως για τρίτη φορά σε έναν χρόνο δεν ήταν διαθέσιμος για έλεγχο ντόπινγκ.

Ο 23χρονος σπρίντερ έχει χαρακτηριστεί διάδοχος του Γιουσέιν Μπολτ. Είναι ο ταχύτερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη χρονιά, καθώς έχει 9.81 στα 100 μ., επίδοση που σημείωσε στις 30 Ιουνίου σε μίτινγκ στην Καλιφόρνια. Το ατομικό ρεκόρ του είναι 9.79, που σημείωσε στις 31 Αυγούστου 2018 στις Βρυξέλλες. Επίσης έχει ατομική επίδοση 19.85 στο 200άρι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, πριν από δύο χρόνια, πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ.    

Φυσικά, θεωρείται το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο τόσο στο Παγκόσμιο του Κατάρ (τον Σεπτέμβριο) όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Δικαστική οδός

Ο Κόλμαν αμφισβητεί τουλάχιστον ένα non show, θεωρεί η διαδικασία δεν ήταν η ενδεδειγμένη, αλλά βεβαίως όλα αυτά θα πρέπει να τα αποδείξει. Αν τα καταφέρει, τότε θα γλιτώσει την τιμωρία. Σύμφωνα με τον κανονισμό του αμερικανικού οργανισμού καταπολέμησης του ντόπινγκ, αν ένας αθλητής ή αθλήτρια δεν εμφανιστεί σε έλεγχο τρεις φορές σε έναν χρόνο, τότε μπορεί να τιμωρηθεί με αποκλεισμό έως και δύο χρόνων.  

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Daily Mail», o αμερικανικός οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ είναι σε επαφές με τη WADA, όπως επίσης με τους δικηγόρους του Κόλμαν.

Η αγγλική εφημερίδα προσθέτει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν να έχουν δικαιωθεί αθλητές ή αθλήτριες σε ανάλογες υποθέσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά τη βρετανίδα αθλήτρια της ποδηλασίας Λιζ Ντίγκναν, η οποία είχε τιμωρηθεί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ωστόσο κατέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης αμφισβητώντας ένα non show, δικαιώθηκε – καθώς αυτό διαγράφηκε – και κέρδισε τη συμμετοχή της στους Αγώνες.