Η επιβολή δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στα προϊόντα από την Κίνα, είναι βασικός παράγοντας για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, η συνήθεια του Τραμπ να εξαπολύει επιθέσεις μέσω του Twitter θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιβλαβής.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg Economics, Νταν Χάνσοπν, Τζέιμι Ρας και Τομ Ορλικ, οι οποίοι αναφέρουν ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο θα μπορούσε να μειώσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 0,6% μέσα το 2021. Η μείωση αυτή δεν θα υπήρχε εάν δεν είχε εκδηλωθεί εμπορικός πόλεμος, όπως σημειώνουν. Πρόκειται για πλήγμα που είναι μεγαλύτερο από την επιβολή των ίδιων των δασμών. Το πλήγμα αυτό αναμένεται να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 585 δισ. δολάρια. Το παγκόσμιο ΑΕΠ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 σε 97 τρισ. δολάρια.

ΤΟ TWITTER. «Το τιτίβισμα είναι πιο ισχυρό από τους δασμούς», γράφουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg στην έκθεσή τους.

Οπως αναφέρεται ακόμη στη μελέτη, η Κίνα εκτιμάται ότι θα πληγεί περισσότερο από τον παράγοντα της αβεβαιότητας, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 1%. Η μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ λόγω των ίδιων παραγόντων αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,6%, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομολόγων του Bloomberg.

Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με το εμπόριο, πολλές από τις οποίες αφορούν την Κίνα, άλλες φορές καταγράφονται μέσα σε μια ημέρα και άλλες φορές καθόλου. Αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στα εμπλεκόμενα μέρη. Η συμπεριφορά αυτή επίσης θεωρείται ότι αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου και προβληματίζει σημαντικά τα στελέχη των επιχειρήσεων που λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επενδύσεις και τις προσλήψεις που θέλουν να κάνουν.