Οι μαρτυρίες των κατοίκων ήταν αποκαλυπτικές. Λίγο μετά το ξέσπασμα της χθεσινής φωτιάς στην Παιανία, έσπευσαν πυροσβέστες στα σπίτια τους και τους φώναζαν «Βγείτε έξω, βγείτε έξω γρήγορα». Ανάλογες οδηγίες έδιναν αστυνομικοί με ντουντούκες από τα περιπολικά. Η κινητοποίηση αυτή, που συνοδεύτηκε από στεγανοποίηση της Κατεχάκη, έγινε στο πλαίσιο πρωτοκόλλων για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων που ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ε, ναι, λοιπόν: έτσι πρέπει να λειτουργεί το σύστημα. Κι αυτό δεν έχει σχέση με το αν μια κυβέρνηση είναι δεξιά ή αριστερή, μνημονιακή ή αντιμνημονιακή, αλλά με το αν κάνει τη δουλειά της σωστά, υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Με το αν ενδιαφέρεται για την επίλυση των προβλημάτων, όχι για την επικοινωνιακή τους διαχείριση και την κομματική τους εκμετάλλευση. Με το αν κοιτάζει την ουσία, δηλαδή, όχι την υψηλή πολιτική.

Τα ελληνικά καλοκαίρια είναι συνώνυμα με τις πυρκαγιές: τον τελευταίο μήνα έχουν εκδηλωθεί πάνω από 1.300, από τις οποίες οι 100 μόνο το τελευταίο τριήμερο. Πολλές από αυτές έχουν εγκληματικό χαρακτήρα, άλλες ξεκινούν από ένα λάθος και ενισχύονται από τους ανέμους. Ολες όμως απαιτούν την αρμονική συνεργασία του κράτους με τους πολίτες προκειμένου να αποφεύγονται οι ανθρώπινες απώλειες και να ελαχιστοποιούνται οι ζημιές.

Στον τομέα αυτόν, η νέα κυβέρνηση τα έχει πάει προς το παρόν πολύ καλά. Το επόμενο στοίχημα, αφού λήξει η περίοδος της έκτακτης ανάγκης, θα είναι το έργο της εκπαίδευσης και της πρόληψης. Τα δάση είναι πνεύμονες ζωής, η καταστροφή τους πρέπει να περιοριστεί.