Διεύρυνση και ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων, άμεση χορήγηση συντάξεων σε μια ημέρα με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες για τις απεργίες, κωδικοποίηση της ΕΡΓΑΝΗΣ, δημιουργία Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και δημιουργία σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε την απόλυτη δέσμευση ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν καταργείται, αντιθέτως θα διευρυνθούν και θα ενισχυθούν.

Το νέο σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η ΝΔ βασίζεται στους εξής πυλώνες, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση:

n Τον δημόσιο καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. «Αυτή είναι η θέση μας κι όποια άλλη άποψη ακούγεται έρχεται κόντρα στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο δικός μας αξιακός κώδικας. Εμείς διαμορφώσαμε την κοινωνική ασφάλιση, έτσι θα τη συνεχίσουμε και θα την ενδυναμώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

n Την επικουρική σύνταξη για την οποία η όποια μετάλλαξη και μεταλλαγή υπάρξει σε κεφαλοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους διαφάνειας και κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό το ηλεκτρονικό μάτι και την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς. Υπάρχει δέσμευση από τον υπουργό ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και θα αφορά μόνον τους νέους συνταξιούχους.

n Την ενδυνάμωση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και

n Τη χορήγηση κινήτρων να υπάρχει η – προαιρετική όπως και σήμερα – επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης. Η επιλογή αυτή θα είναι μόνο εθελοντική και όχι υποχρεωτική.