Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πρώτα θα εξυγιανθεί η ΔΕΗ και μετά θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Τις δύο αυτές φάσεις στο σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ περιέγραψε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδιάμεσο διάστημα να ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα της επιχείρησης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο για την ενίσχυση της ρευστότητας και την αναδιάθρωσή της. Μεταξύ άλλων, η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού αφορά τη θυγατρική της ΔΕΗ, τον ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσης και χαμηλής τάσης.
Σημειώνεται ότι τις βασικες αρχές του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε στην επιχείρηση η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός αναμένεται σήμερα να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ στην ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ που θα αντικαταστήσει τον Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος έχει ήδη παραιτηθεί.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ΔΕΗ εντείνεται ακόμη περισσότερο μετά τη νέα δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της καθώς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον κανένας επενδυτής. Το σχέδιο για τη ΔΕΗ βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της DGCom, καθώς η αποτυχία του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητήσει πλέον με τη νέα κυβέρνηση τη λήψη εναλλακτικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε η χώρα να συμμορφωθεί αφενός με την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη και αφετέρου με τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρείας στην αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή να ανοίξει ο ανταγωνισμός με την πρόσβαση τρίτων στις αποκλειστικές πηγές ενέργειας της επιχείρησης.
Στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ προβλεπόταν η σύσταση δύο - τριών χαρτοφυλακίων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από διαφορετική πηγή καυσίμου η καθεμία. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε χαρτοφυλάκιο θα έχει σταθμούς παραγωγής με λιγνίτη, νερό και φυσικό αέριο. Δεν αποκλείεται να επιδιωχθεί και η κατανομή πελατολογίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ΔΕΗ, αλλά με βήματα τα οποία δεν θα απαξιώσουν περαιτέρω τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας και χωρίς φυσικά να προκαλέσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων. Στο πλαίσιο αυτό, άμεσες αναμένεται να είναι οι παρεμβάσεις της ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τρέξει κανονικά η διαδικασία της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρουν πηγές, η εταιρεία θα επιδιώξει χρηματοδότηση της τάξεως των 350 με 400 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά δηλαδή funds θα κληθούν να τη δανειοδοτήσουν, με δέλεαρ ένα ελκυστικό κουπόνι. Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας 10%, η οποία θα βάλει στα ταμεία της εταιρείας ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να επιτευχθεί και ο στόχος της απώλειας πελατών προκειμένου να ανοίξει η αγορά.
Διαγωνισμοί για το Ελ. Βενιζέλος και τα ΕΛΠΕ
Ο Πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων προανήγγειλε επίσης την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, καθώς και την εκ νέου ιδιωτικοποίηση πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό δεσμεύθηκε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει το έργο, ενώ για τις τράπεζες είπε ότι θα προωθηθούν και τα δύο σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό της Τραπέζης της Ελλάδος.