Ετοιμο να ξεκινήσει είναι το έργο κατασκευής σταθμού απορριμμάτων στον Ελαιώνα. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΗΛΕΚΤΩΡ, η εταιρεία ως ανάδοχος, ο Δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ως κύριος του έργου υπέγραψαν σύμβαση για το έργο της ίδρυσης σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Αθήνας και όμορων δήμων στον Ελαιώνα (Δ. Αττική).

Το συνολικό τίμημα της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 10,839 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και αφορά στη μελέτη, κατασκευή και παράδοση σε πλήρη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, σε οικόπεδο έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΕΔΣΝΑ.

Η ημερήσια δυναμικότητα του ΣΜΑ που προβλέπεται να κατασκευαστεί θα ανέρχεται στους 400 τόνους μεικτών απορριμμάτων, στους 50 τόνους για τα ογκώδη απορρίμματα και στους 35 τόνους για τα πράσινα απορρίμματα.

Η διάρκεια εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η κατασκευή θα διαρκέσει 12 μήνες και θα ακολουθήσει εξάμηνη περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας.

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ. Ο κεντρικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων εντάσσεται στη βασική υποδομή του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Το έργο θα συμβάλλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Αττική, με βάση τις σύγχρονες νομοθετικές και κοινωνικές απαιτήσεις. Η διαδικασία συλλογής των τοπικών συστημάτων αποκομιδής θα εκσυγχρονιστεί και θα βελτιστοποιηθεί προσφέροντας ευρύτερα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως ο περιορισμός του κυκλοφοριακού φόρτου από τα απορριμματοφόρα, η μείωση των αέριων εκπομπών και η υποστήριξη της εύρυθμης λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Η λειτουργία του ΣΜΑ θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Γιώργος Κανελλόπουλος