Τι μπορεί να λέει ένα φιλικό παιχνίδι, Ιούλιο μήνα; Λίγα πράγματα. Είναι σαν να βλέπεις μερικές σκηνές από μια ταινία πριν από την πρεμιέρα. Τρία-τέσσερα λεπτά, σε σχέση με τα 120, είναι ένα ελάχιστο, ένα αμελητέο δείγμα. Η ταινία κρίνεται μετά την προβολή της. Τι εισιτήρια, τι ταμείο θα κάνει. Στο ποδόσφαιρο ξυρίζουν τον γαμπρό στα κανονικά παιχνίδια. Εκεί που το αποτέλεσμα μετράει. Η νίκη έχει αντίκρισμα και η ήττα κόστος. Συνέπειες. Για ποδόσφαιρο όμως πρόκειται. Στη ρεαλιστική οπτική και θεώρηση των πραγμάτων συνυπάρχει η ανάγκη του οπαδού. Να δει. Να κρίνει. Να βγάλει συμπεράσματα. Εύλογα το 3-0 του Ολυμπιακού επί της Νότιγχαμ προκάλεσε αισιοδοξία. Και ενθουσιασμό. Πέρα από το αποτέλεσμα, η γενικότερη εικόνα της ομάδας. Που δείχνει, τηρουμένων των αναλογιών, έτοιμη. Να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε πέρυσι από καλύτερη αφετηρία. Εστω και χωρίς το Νο1 γρανάζι της μηχανής, που ακούει στο όνομα Κώστας Φορτούνης.

Στήριξη

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, δεν θα σταθώ στο αγωνιστικό μέρος. Αλλά στην εντυπωσιακά άρρηκτη σχέση του τρίπτυχου διοίκησης – κόσμου – ομάδας. Το να γεμίσει σχεδόν το «Καραϊσκάκης» για ένα φιλικό παιχνίδι είναι κάτι πρωτόγνωρο, μπορείς να πεις. Η διοίκηση σχετικά με την ενίσχυση του ρόστερ έκανε το καθήκον της. Με μεταγραφές ποδοσφαιριστών υψηλού κόστους για τα δεδομένα της Σουπερλίγκ. Ο κόσμος ευθύς εξ αρχής έδειξε τη στήριξή του. Λίγα, ελάχιστα είναι τα διαρκείας που έχουν απομείνει. Την Τρίτη το βράδυ έτρεξε να δώσει το «παρών» στο πρώτο φιλικό της σεζόν. Η ομάδα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Εστω κι αν ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί ο Ελ Αραμπί, ο Σεμέδο δεν είναι 100% έτοιμος και οι Μεριά – Σισέ απόντες. Ο Πέδρο Μάρτινς έχει βάλει το τρένο σε στέρεες ράγες. Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος για τα  παιχνίδια με την Πλάζεν, που κάθε άλλο παρά εύκολη αντίπαλος μπορεί να θεωρηθεί.

Λαχείο

ΣΤΗΝ ΑΕΚ ολοκληρώθηκαν οι δύο πολυπόθητες μεταγραφές του φορ και του εξτρέμ. Ολιβέιρα και Βέρντερ είναι εγνωσμένης αξίας, αλλά με ιδιαίτερα σημαντική την παράμετρο ότι πρόκειται για μεταγραφές. Με τους κιτρινόμαυρους να αφήνουν στην άκρη την πεπατημένη των δανεικών. Και με απαγορευτικές οψιόν αγοράς μάλιστα, όπως περίτρανα αποδείχθηκε στην περίπτωση του Πόνσε. Ο δανεικός είναι ένα λαχείο, που ακόμη κι αν σου βγει, δεν είναι δεδομένο ότι μπορείς να το εξαργυρώσεις. Ο Καρντόσο έχει πλέον όλα τα εργαλεία στη διάθεσή του. Για να παίξει η ΑΕΚ το φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο που αρέσκεται ο πορτογάλος τεχνικός. Σιγά-σιγά άρχισε να παίρνει μπρος ο Παναθηναϊκός. Μια καλή επιλογή με βάση τα οικονομικά δεδομένα των Πρασίνων. Ελληνας στα 26 του χρόνια και με στοιχεία στο παιχνίδι του που έλειπαν από την επίθεση των Πρασίνων στο περυσινό πρωτάθλημα.

Καθυστέρηση

ΔΙΕΙΣΔΥΤΙΚΟΣ, ικανός στο «ένας μ’ έναν» και με αίσθηση του γκολ. Η καριέρα του σίγουρα θα είχε διαφορετική εξέλιξη αν δεν είχε μεσολαβήσει ο σοβαρός τραυματισμός του. Εν ενεργεία διεθνής, που θέλησε κι ο ίδιος αυτή τη μεταγραφή βλέποντας τον Παναθηναϊκό σαν ευκαιρία για restart στην καριέρα του.

Από εκεί και πέρα, είναι κάπως παράξενο να διαβάζεις ότι οι Πράσινοι κινούνται για τον 24χρονο Νορβηγό Ζαχίντ, επίσης από το κυπριακό Πρωτάθλημα. Δανεικό από τον ΑΠΟΕΛ με οψιόν αγοράς. Σημεία των καιρών. Να επιλέγει ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιριστή που περισσεύει από τον ΑΠΟΕΛ. Στον ΠΑΟΚ μετά το ξεκίνημα με τους Στοχ – Nτάγκλας και τον Σοάρες παρατηρείται καθυστέρηση. Σχετικά με τους δύο χαφ και μάλιστα ενδεκάδας. Κάτι που συμβαίνει συχνά στους πρωταθλητές, με συνέπεια να αργούν να ολοκληρώσουν τους μεταγραφικούς τους στόχους. Και στην τελική αυτό που μετράει είναι το τι ψωνίζεις. Οχι το πότε το ψωνίζεις.