Ολα τα βλέμματα ήταν αυτές τις ημέρες στραμμένα στη μάχη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο, πίσω στην πατρίδα της όμως, η πρώην (από χθες) υπουργός Αμυνας της Γερμανίας πρέπει ακόμη – όπως υπενθυμίζει το Politico – να απαντήσει σε κάποια δύσκολα ερωτήματα: κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το πώς ανατέθηκαν επικερδείς συμβάσεις από το υπουργείο της σε εξωτερικούς συμβούλους χωρίς τη δέουσα εποπτεία και το κατά πόσο ένα δίκτυο ανεπίσημων προσωπικών σχέσεων διευκόλυνε αυτές τις συμφωνίες.

Η Ομοσπονδιακή Ελεγκτική Αρχή της Γερμανίας έχει εντοπίσει δεκάδες παρατυπίες στις προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων από το υπουργείο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τελευταία έχει αναγνωρίσει πως υπήρξαν «λάθη» και απέδωσε τα προβλήματα σε ένα μείγμα αμέλειας, εκπτώσεων στην τήρηση των κανονισμών και προσωπικών σφαλμάτων, από ανθρώπους με μεγάλο φόρτο εργασίας. Αλλοι όμως προκρίνουν μια λιγότερο αθώα εξήγηση: ότι κάποιοι σύμβουλοι είχαν προνομιακή πρόσβαση σε αξιωματούχους του υπουργείου, η οποία τους βοήθησε να παρακάμψουν τους συμβατικούς κανόνες και να εξασφαλίσουν συμβάσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ.  

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ίδια η Φον ντερ Λάιεν ήταν μέρος αυτού του δικτύου, η αυξημένη χρήση εξωτερικών συμβούλων υπήρξε σήμα κατατεθέν της θητείας της στο υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας. Και οι βουλευτές που ερευνούν την υπόθεση επεσήμαιναν από μέρες πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις τους, είτε εκλεγόταν πρόεδρος της Κομισιόν είτε όχι. «Οποια δουλειά και αν έχει η κυρία Φον ντερ Λάιεν στο μέλλον, αυτό δεν θα αλλάξει επ’ ουδενί το γεγονός ότι η επιτροπή θα την κλητεύσει και θα την ανακρίνει», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο Politico ο Τομπίας Λίντνερ, εκπρόσωπος πολιτικής ασφαλείας των γερμανών Πρασίνων.