Η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος θα αποδειχτεί ιδιαίτερα καθοριστική για το μέλλον των επόμενων γενεών. Θα κληθούμε να αποδείξουμε στην πράξη τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ώστε να τύχουμε της στήριξης της διεθνούς αγοράς και των επενδυτών. Η Ενωση Κεντρώων κατά τα τέσσερα προηγούμενα έτη προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαδώσει τις ιδέες της αξιοκρατίας, της συναίνεσης και του ορθολογισμού. Σε κάποια μάλιστα ζητήματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής, το κόμμα μας βγήκε μπροστά και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις. Το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία και μεγαλύτερη συνεννόηση είναι πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ. Με την ίδια θέρμη επιδιώκουμε να μας επιλέξει ο πολίτης ώστε να ανανεώσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Το κύριο ζητούμενο είναι να εισέλθουμε με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό ώστε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να αποδεχτεί τα προγραμματικά μας σημεία. Οι θέσεις μας αφορούν τη μείωση των προνομίων των αιρετών, τη μείωση του περιττού κράτους, την περικοπή δαπανών από εύρεση και απομάκρυνση αργόμισθων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την ενίσχυση του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων, τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση όλων των διαδικασιών που αφορούν τη σχέση πολίτη και κράτους. Περαιτέρω, η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές είναι οι απαραίτητοι εκείνοι στόχοι που πρέπει να θέσει η επόμενη κυβέρνηση με σκοπό την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Σε αυτή την κοινοβουλευτική θητεία πρέπει να εκλείψουν παντελώς οι φωνές λαϊκισμού και δημαγωγίας. Οφείλουμε όλοι πλέον να καταλάβουμε ότι μόνο με λογική και τεχνοκρατική προσέγγιση των πραγμάτων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τα σημαντικά προβλήματα που απειλούν όχι μόνο την τσέπη μας, αλλά και την κοινωνική συνοχή.

Το κόμμα μας ανήκει στον ιδεολογικό χώρο του Κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει η διεύρυνση του κράτους δικαίου και η τήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί για όλους με τον ίδιο τρόπο και όχι να ευνοεί με αθέμιτο τρόπο συντεχνιακές ομάδες και ημετέρους. Η εποχή κατά την οποία η κρατική μηχανή θεωρείται λάφυρο οφείλει να εκλείψει διά παντός από την αντίληψη πολιτευτών και οργανωμένων συμφερόντων. Το κράτος έχει φτιαχτεί να λειτουργεί για όλους και οφείλουμε πλέον να το κάνουμε και αποδοτικότερο, και οικονομικότερο. Η νέα γενιά οφείλει να ανασάνει. Να δραστηριοποιηθεί στον τομέα που επιθυμεί εντός συνόρων και να συνεργαστούμε όλοι μαζί με κοινό παρονομαστή την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Ας περιθωριοποιήσουμε τον παλαιοκομματισμό και τις χρεοκοπημένες αντιλήψεις του παρελθόντος και ας βρεθούμε σύμμαχοι για ένα καλύτερο μέλλον.

Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα!

Είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον.

Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (EDP)