Ο γνωστός ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης είναι εκ νέου υποψήφιος με το ΜέΡΑ25, μετά τις ευρωεκλογές, τώρα για τις εθνικές εκλογές και μάλιστα στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Συνοψίζει το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις εκλογές στο «αν θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πορεία του, που οδηγεί μαθηματικά στην ερημοποίηση της χώρας μας ή θα αντισταθεί, αντιπροτείνοντας μετριοπαθείς και λελογισμένες λύσεις, σαν τις Επτά Τομές που έχει εξαγγείλει το ΜέΡΑ25». Απαντά δε για την πολιτική επιλογή και στράτευσή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς τον Ιούλιο του ’15 συνθηκολόγησε και έκτοτε εφαρμόζει το μεγαλύτερο σε έκταση, διάρκειας 45 χρόνων, Μνημόνιο. Το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε και αγωνίζεται στην Ελλάδα, με κεντρικό στόχο τη ματαίωση και την ακύρωση των Μνημονίων».

Ξεκινώ λίγο ανορθόδοξα. Ποια η θέση σας για την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τις τουρκικές προκλήσεις;

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δικτάτορας πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, έχοντας πια χάσει σχεδόν όλα τα ερείσματά του καταφεύγει στο τελευταίο γνωστό του πια τέχνασμα, της προκλητικότητας και της δημιουργίας τεχνητής έντασης. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, οφείλει να μη συμμετέχει με κανέναν τρόπο σε αυτό το παιχνίδι και να επιζητά μονίμως την αποκλιμάκωση. Σε αυτό το τελευταίο δεν συνεισφέρει καθόλου η συνεργασία με τον σφαγέα αμάχων Νετανιάχου και τις αμερικανικές πετρελαϊκές πολυεθνικές στην υποθαλάσσια ΑΟΖ της Κύπρου. Τη στιγμή μάλιστα που οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται σε αυτήν, όπως και σε κάθε άλλο σημείο της γης μας, θα πρέπει ασφαλώς για το καλό του πλανήτη μας να παραμείνουν για πάντα στη θέση τους.

Το MέΡΑ25 ήταν η επιλογή σας για στράτευση και στις ευρωεκλογές και τώρα στις εθνικές εκλογές. Πηγαίνετε με διαφορετικό διακύβευμα ή μάλλον υπάρχει άλλο δίλημμα με το οποίο κατέρχεστε τώρα για τον ελληνικό λαό;

Το κίνημά μας είναι πανευρωπαϊκό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, αρχίζει σιγά σιγά να τα αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη (σκληρή λιτότητα και απώλεια λαϊκής κυριαρχίας). Βασική θέση μας από την αρχή της δημιουργίας του κινήματός μας είναι πως όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι της ηπείρου, ξεπερνώντας συνοριακούς φραγμούς, οφείλουμε να συνασπιστούμε για να αποτρέψουμε την κυριαρχία του φασισμού και να ανατρέψουμε την αδιέξοδη λιτότητα. Εντούτοις, η χώρα μας διαφέρει από τις υπόλοιπες καθώς είναι η μόνη που εφαρμόζει Μνημόνια επί μία δεκαετία τώρα αλλά και δεσμεύεται να συνεχίσει να εφαρμόζει το τελευταίο Μνημόνιο για ακόμα 41 χρόνια από σήμερα. Το δίλημμα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός σ’ αυτές τις εκλογές είναι αν θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πορεία του, που οδηγεί μαθηματικά στην ερημοποίηση της χώρας μας ή θα αντισταθεί, αντιπροτείνοντας μετριοπαθείς και λελογισμένες λύσεις, σαν τις Επτά Τομές που έχει εξαγγείλει το ΜέΡΑ25 και οι οποίες θα πρέπει να νομοθετηθούν, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση με τους θεσμούς και τους δανειστές.

Οταν μιλάτε – ως κόμμα και ως κίνημα – για χρεοδουλοπαροικία τι εννοείτε;

Χρεοδουλοπαροικία, όπως λέει και η λέξη, είναι μία χώρα απολύτως υποδουλωμένη, η οποία λόγω του χρέους της έχει απολέσει και την εθνική της κυριαρχία. Δεν δύναται, δηλαδή, να παίρνει καμία απόφαση για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη διαβίωση των πολιτών της, οι οποίοι έτσι ασφαλώς μετατρέπονται σε δουλοπάροικους.

Ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν πως η Ευρώπη δεν αλλάζει παρά μόνον με τη διάλυσή της ή θα το παλέψετε από τα μέσα;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί είναι μια ευκαιρία να θυμίσουμε σε όλους ότι εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν «μένουμε» απλώς Ευρώπη, είμαστε η Ευρώπη.

Η Ευρώπη του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, η Ευρώπη της Αναγέννησης και του Μάη του ’68 και όχι βεβαίως η Ευρώπη της θεσμικής εκτροπής, των Eurogroups και της Κομισιόν, θεσμών που δεν έχουν την παραμικρή νομιμοποίηση. Πιστεύουμε, εξάλλου, ότι τυχόν διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη δεδομένη στιγμή, θα συνιστούσε εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη και θα συνεισέφερε τα μέγιστα στην κυριαρχία του νεοφασισμού, σε ολόκληρη την ήπειρό μας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρήζει πάρα πολλών βελτιώσεων και οι προοδευτικοί πολίτες της είμαστε εδώ ενωμένοι για να τις πραγματοποιήσουμε.

Βόρειος Τομέας Β’ Αθηνών. Εδώ από πολλές πολιτικές δυνάμεις τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Εσείς με τι επιχείρημα θα πείσετε τους πολίτες της εν λόγω περιφέρειας;

Θεωρούμε βεβαίως ότι η ασφάλεια των πολιτών σε όλη την επικράτεια είναι μια από τις προτεραιότητες κάθε συντεταγμένης κοινωνίας. Ασφάλεια που βάλλεται όλο και περισσότερο καθώς η κρίση ολοένα βαθαίνει. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις που είναι ταγμένες στην εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού είναι σήμερα, αλλά και εδώ και αρκετά χρόνια, υπερεπαρκείς. Το πρόβλημα είναι η οργάνωση της λειτουργίας τους και ο συντονισμός. Σε αυτούς τους τομείς θα δώσει έμφαση η αντιπολίτευση που θα ασκήσει το ΜέΡΑ25.

Γιατί με το ΜέΡΑ25 και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα;

Είναι σαν να με ρωτάτε γιατί με τη μέρα κι όχι με τη νύχτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς τον Ιούλιο του ’15 συνθηκολόγησε και έκτοτε εφαρμόζει το μεγαλύτερο σε έκταση, διάρκειας 45 χρόνων, Μνημόνιο. Το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε και αγωνίζεται στην Ελλάδα, με κεντρικό στόχο τη ματαίωση και την ακύρωση των Μνημονίων. ΜέΡΑ25 λοιπόν, γιατί αυτή η νύχτα κράτησε πολύ.