Σφοδρή κριτική στο μνημονιακό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και την πολιτική που πρεσβεύουν, ενόψει των εθνικών εκλογών, ασκεί το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στην Α’ Αθήνας, Νίκος Σοφιανός. Εχοντας βγει από την πρόσφατη επίσης σκληρή μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Νίκος Σοφιανός καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του ότι «διέσυρε αριστερές αξίες και ιδανικά, ταυτιζόμενος απόλυτα με το «παλιό»», ενώ όπως τονίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ», «εμφάνισε ως μονόδρομο την πολιτική των Μνημονίων διαρκείας, έγινε το «καλύτερο παιδί» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ». «Νομιμοποίησαν όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια» επισημαίνει ο Σοφιανός, ενώ αναφέρεται σε εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, σημειώνοντας ότι παρουσιάζουν προγράμματα τα οποία έχουν την υπογραφή των μνημονιακών δεσμεύσεων που μαζί υπέγραψαν και «μαύρισαν τη ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια» καθώς όταν ο «ένας «έκοβε», ο άλλος «έραβε»».

Μετά τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές η χώρα μπαίνει στον στίβο των εθνικών εκλογών. Η ΝΔ ζητά αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του επενδύει σε ένα κλίμα τρομοκρατίας. Θεωρείτε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα επιχειρούν να εκβιάσουν τους πολίτες;

Το μνημονιακό δίπολο επενδύει εκ νέου σε εκβιαστικά διλήμματα, παρουσιάζοντας προγράμματα που έχουν την υπογραφή των μνημονιακών δεσμεύσεων που μαζί υπέγραψαν. Μαύρισαν τη ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια, ο ένας «έκοβε», ο άλλος «έραβε».

Οι πρόσφατες εκλογές αποτύπωσαν έναν νέο συσχετισμό. Στις 8 Ιουλίου δεν θα έχει καμία σημασία η διαφορά του πρώτου απ’ τον δεύτερο, δεν θα έχει σημασία το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ που θα δώσει την ανοχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν δεν έχει αυτοδυναμία.

Το κρίσιμο μέγεθος είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, της δύναμης που θα σταθεί στη Βουλή και στον δρόμο απέναντι στη νέα κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε τη ΝΔ, υλοποίησε την ίδια πολιτική, δημιουργώντας την αίσθηση στον λαό μας «κι αυτοί μια απ’ τα ίδια». Καταλαβαίνοντας πολλοί ότι την επομένη των εκλογών τα προβλήματα, η ανασφάλεια, η πίεση θα είναι εδώ, χρειάζεται η λαϊκή – αγωνιστική – αριστερή ψήφος στην κάλπη να είναι ΚΚΕ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θεωρείτε ότι έχουν διαφορετικές προτάσεις στο θέμα της οικονομίας και θα υπάρξει διαφορά πολιτικής απέναντι στα λαϊκά στρώματα;

Ετσι λένε, ότι έχουν διαφορετικές προτάσεις, όμως και οι δύο – μαζί με τους πρόθυμους συγκυβερνήτες (ΚΙΝΑΛ – Βαρουφάκης) – διατήρησαν τους εφαρμοστικούς νόμους 3 Μνημονίων και δεν μιλούν για την κατάργησή τους. Αποδέχονται τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του Τσίπρα και λένε ότι θα διαπραγματευτούν. Δέχονται τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060 και την εποπτεία ανά τρίμηνο. Λένε «ναι» στην ελαστικοποίηση της εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις λογαριασμών. Διαγωνίζονται στο ποιος θα δώσει περισσότερες απαλλαγές και ελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και παίζουν το παιχνίδι «βρείτε τις διαφορές» σε προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, επιδομάτων που βγαίνουν από τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η ΝΔ δίνει έμφαση στην προεκλογική της εκστρατεία στην ασφάλεια και σε θέματα όπως η κατάργηση του ασύλου, εσείς πώς σχολιάζετε αυτές τις εξαγγελίες;

Η ΝΔ χρησιμοποιεί την ανασφάλεια που νιώθουν συνολικά για τη ζωή τους οι άνθρωποι του λαού, για να ενισχύσει μια πολιτική καταστολής, για να διευρύνει τη θωράκιση του συστήματος απέναντι σε δεδομένες μαζικές λαϊκές αντιδράσεις.

Οταν μιλάνε για ασφάλεια, για το άσυλο, δεν αναφέρονται στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, άλλωστε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιούν τις πιάτσες των ναρκωτικών, μέσα από τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Τα κυκλώματα και η εμπορία των ναρκωτικών χρησιμοποιούνται σαν φερετζές, ώστε το πανεπιστήμιο-επιχείρηση που υπάρχει σήμερα να διευρύνει απρόσκοπτα την επιχειρηματική λειτουργία του.

Γιατί θεωρείτε ότι είναι διαφορετική η πρόταση του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές;

Γιατί υπάρχει πείρα σ’ όλον αυτόν τον κόσμο που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διέσυρε αριστερές αξίες και ιδανικά, ταυτιζόμενος απόλυτα με το «παλιό». Εμφάνισε ως μονόδρομο την πολιτική των Μνημονίων διαρκείας, έγινε το «καλύτερο παιδί» του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Νομιμοποίησε όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό και έσπειρε την απογοήτευση, έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους πίσω στη ΝΔ. Στα ψηφοδέλτιά του φιγουράρουν δεκάδες πρώην υπουργοί και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν διακριθεί στην αντιλαϊκή πολιτική. Απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ, η δυσφήμηση ριζοσπαστικών ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άλλη όψη. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι αυτού του κόσμου γιατί την επόμενη μέρα την απάντηση στη νέα κυβέρνηση θα τη δώσει το ΚΚΕ.