Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που μία πτήση των μαλαισιανών αερογραμμών η οποία εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ – Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβαίνοντες, οι 196 Ολλανδοί, καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από εδάφη που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία. Η διεθνής ερευνητική ομάδα, υπό την ηγεσία της Ολλανδίας, με τη συμμετοχή όμως και ερευνητών από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Μαλαισία και την Ουκρανία, που έχει επιφορτιστεί με την απόδοση ποινικών ευθυνών για την τραγωδία είχε ήδη αποφανθεί, τον Σεπτέμβριο του 2016, ότι ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ρωσικός, μεταφέρθηκε από τη Ρωσία, και εκτοξεύτηκε από μία ζώνη υπό τον απόλυτο έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Χθες έκανε ένα βήμα πιο πέρα: έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τεσσάρων υπόπτων.

Σεργκέι Ντουμπίνσκι, Ιγκόρ Γκίρκιν, Ολεγκ Πουλατόφ και Λεονίντ Καρτσένκο. Οι τρεις πρώτοι Ρώσοι, ο τέταρτος Ουκρανός. Και οι τέσσερις διώκονται από την ολλανδική εισαγγελία, η δίκη τους θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου του 2020. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης, οι ολλανδικές αρχές ωστόσο επεσήμαναν πως η Ρωσία δεν έχει συνεργαστεί με την έρευνα και δεν αναμένεται να παραδώσει τους κατηγορούμενους – το Κίεβο ανακοίνωσε πως θα προσπαθήσει να συλλάβει τον Καρτσένκο. «Θεωρούμε πως οι ύποπτοι αυτοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον θάνατο 298 αθώων αμάχων», δήλωσε ο ολλανδός επικεφαλής εισαγγελέας, Φρεντ Βεστερμπέκε. «Παρότι δεν πάτησαν οι ίδιοι το κουμπί, υποψιαζόμαστε πως συνεργάστηκαν στενά ώστε να μεταφερθεί ο εκτοξευτήρας πυραύλων εκεί όπου μεταφέρθηκε, με στόχο την κατάρριψη ενός αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Η Μόσχα αρνήθηκε τις καταγγελίες περί μη συνεργασίας, κάνοντας για μία ακόμη φορά λόγο για «απολύτως αβάσιμους ισχυρισμούς με στόχο την απαξίωση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας». Ο ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει πέρυσι την κατάρριψη του επιβατηγού αεροσκάφους μία «φριχτή τραγωδία», επιμένοντας πως η Μόσχα δεν φέρει ευθύνη και πως υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για ό,τι συνέβη. Ως «τον βασικό υπεύθυνο», χαρακτήρισε χθες τον Βλαντίμιρ Πούτιν η Σιλένε Φρέντρικς, που έχασε στην τραγωδία τον γιο και τη νύφη της.