«Προτεραιότητα για το ΚΚΕ – πάντα και πολύ περισσότερο ενόψει των εκλογών – είναι να λέει την αλήθεια. Η ανανέωση του λόγου δεν μετριέται με τα καλολογικά στοιχεία», λέει η Σεμίνα Διγενή, υποψήφια με το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και γνωστή δημοσιογράφος με χρόνια στον Τύπο και την τηλεόραση. Η ίδια λέει πως στρατεύεται με το ΚΚΕ γιατί «μόνο αυτό, θέλει και μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του πολυπλόκαμου φασιστικού τέρατος», ενώ συμπληρώνει πως «όλοι εμείς – αν δεν θέλουμε να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι της ιστορίας – προτείνω να το εκφράσουμε με ψήφο στο ΚΚΕ».

Γιατί με το ΚΚΕ;

Γιατί με εμπνέει, λέει αλήθεια, είναι πρωτοπόρο κι έντιμο. Γιατί έπειτα από εκατό χρόνια ζωής και δράσης, αποτελεί τη μοναδική σοβαρή φωνή του λαϊκού κινήματος. Γιατί στο Ευρωκοινοβούλιο κάνει σωστή δουλειά, προειδοποιεί, καταγγέλλει και καταψηφίζει όλα αυτά που σχεδιάζονται σε βάρος μας. Μας προστατεύει. Γιατί μόνο αυτό, θέλει και μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του πολυπλόκαμου φασιστικού τέρατος. Οι αυταπάτες τελείωσαν και η καταστροφή που βιώνουμε θα συνεχιστεί, αν δεν βάλουμε στην άκρη τα κόμματα που στηρίζουν το διεφθαρμένο σύστημα, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Γίνεται μια συζήτηση πως οι θεσμοί και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποτελούν πυλώνες ενός ενιαίου οικοδομήματος. Πώς πιστεύετε πως θα βαθύνει η ΕΕ ως υπερκράτος χωρίς ταυτόχρονα να μην απολέσει τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά της;

Λίγο δύσκολο να απολέσει κάτι που δεν έχει. Ας θυμηθούμε πόσα αποτελέσματα δημοψηφισμάτων – και στη χώρα μας – έχουν αγνοήσει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις, απλά επειδή δεν τους άρεσαν. Σκεφθείτε την ένταση της κρατικής καταστολής, ενάντια σε όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν. Ολες οι προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ, έχουν μια κοινή απαίτηση: συνεχείς θυσίες για τους λαούς για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι λίγοι. Η «εμβάθυνση με δομές ενιαίας διακυβέρνησης της ευρωζώνης», που προτείνει π.χ. ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ακόμα και αν μπορούσε να υλοποιηθεί, θα σηματοδοτούσε την ενιαία αποφασιστική εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν δυνάμεις της Ακροδεξιάς. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση και για εσάς τι απαιτείται για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Λίγο πριν από τις εκλογές, αντί για εκτίμηση, επιτρέψτε μου να κάνω ένα κάλεσμα. Κανένας να μην ψηφίσει τις ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Οφείλουμε  να γκρεμίσουμε τη ναζιστική – εγκληματική Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση. Ξέρουμε ότι τον φασισμό μπορεί να τον τσακίσουν μόνο αυτοί που τα βάζουν με το σύστημα που τον γεννά και όχι αυτοί που το υπηρετούν και έχουν συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά. Οπως δείχνει τόσο η ιστορική πείρα – που πρέπει πάντα να μελετάμε – όσο και το σήμερα, αυτοί που μπορούν να το κάνουν, είναι μόνο οι κομμουνιστές. Σκέφτομαι αυτές τις μέρες, εκείνο που έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης, το 1979: «Τη βαρβαρότητα, τη βλέπω να έρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του».

Πείτε μας μερικές ιδέες για την πιο ουσιαστική λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρόβλημα με το Ευρωκοινοβούλιο είναι οι αποφάσεις του, που είναι ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και υπέρ των ισχυρών του πλούτου. Μάλιστα, αυτές οι αποφάσεις σε ποσοστό 90% λήφθηκαν την τελευταία πενταετία, απολύτως «εύρυθμα», με τη συναίνεση σοσιαλδημοκρατών, «αριστερών» τύπου Τσίπρα, φιλελευθέρων και ευρωσκεπτικιστών. Η «ιδανική εκδοχή» που φαντάζομαι, είναι οι λαοί να έχουν φτιάξει τη δική τους Ευρώπη και τα δικά τους όργανα λήψης αποφάσεων, να είναι αφέντες στον τόπο τους και με την εξουσία στα χέρια τους. Για τις ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας, το καλύτερο σενάριο είναι να αναδειχθεί ένα Ευρωκοινοβούλιο με περισσότερους κομμουνιστές και αγωνιστές βουλευτές, που νοιάζονται για τον τόπο.

Βλέπετε την ΕΕ ως το αντίπαλο δέος άλλων μεγάλων δυνάμεων και βάζετε και σεις ως προϋπόθεση τη δημιουργία ευρωστρατού;

Το «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – ως προς τα συμφέροντα των λαών – δεν μπορεί να το αποτελέσει η ΕΕ, η οποία άλλωστε υπολογίζει το ΝΑΤΟ ως «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας». Μαζί έχουν ματώσει τους λαούς της Μ. Ανατολής, της Αφρικής και φυσικά των Βαλκανίων. Η ΕΕ παίρνει μέτρα ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίησή της, καθώς δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί με Ρωσία και Κίνα, ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Αυτό δείχνει και η συζήτηση για τη δημιουργία ευρωστρατού. Δημιουργεί δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, για πολεμικές επιχειρήσεις, επικαλείται την «αναπτυξιακή βοήθεια» και την «εξαγωγή δημοκρατίας και των αξιών της ΕΕ» και  αξιοποιεί διάφορες ΜΚΟ, για επεμβάσεις σε τρίτες χώρες. Απέναντι σε όλα αυτά, οι λαοί που δεν σκύβουν το κεφάλι και δεν παραδίνονται, μπορούν να αποτελέσουν το πραγματικό «αντίπαλο δέος».

Μήπως η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε αντίθεση με τη μάχη των ευρωεκλογών;

Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή το ΚΚΕ έχει ως θέση την αποδέσμευση (με τον λαό όμως να κάνει κουμάντο στη χώρα του), οι ευρωβουλευτές του αποκάλυψαν και καταψήφισαν όλα τα μέτρα κατά των εργαζομένων, πρόβαλαν αιτήματα και δίκαιες εργατικές διεκδικήσεις. Ανέδειξαν τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, απαίτησαν μέτρα προστασίας για τον λαό. Τα «χρυσά κουτάλια» και τα «απάνεμα λιμάνια» της ΕΕ έγιναν εκατομμύρια άνεργοι, φτωχοί, εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ευρωστρατός, καταστολή, αντικομμουνισμός. Γιατί η ΕΕ δεν αλλάζει, είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών και το 74% του ελληνικού λαού δεν την εμπιστεύεται. Γι’ αυτό, όλοι εμείς – αν δεν θέλουμε να γυρίσει προς τα πίσω το ρολόι της ιστορίας – προτείνω να το εκφράσουμε με ψήφο στο ΚΚΕ.

Εχετε τεράστια εμπειρία στον Τύπο και την Εικόνα. Μήπως το ΚΚΕ έχει ανάγκη ανανέωσης του λόγου;

Προτεραιότητα για το ΚΚΕ – πάντα και πολύ περισσότερο ενόψει των εκλογών – είναι να λέει την αλήθεια. Η ανανέωση του λόγου, δε μετριέται με τα καλολογικά στοιχεία ή τη συνδρομή του life style, μετράει κυρίως με το τι λες κι όχι με το ποιο ύφος ή στυλ το λες, μετράει όταν συμβαδίζει με ειλικρίνεια, σαφήνεια και γνώση. Kι απ’ αυτή την άποψη, μπορώ να πω πως το ΚΚΕ διαρκώς ανανεώνεται.